IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията укротява Airbnb в туристическите дестинации в Европа... засега

В резултат на това наемите на жилища в някои градове намаляват с до 15%

11:25 | 14.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrea Merola/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Изчезващи обяви

Миналия месец Airbnb обяви по-добри от очакванията резервации в първия си отчет, откакто стана публична компания. Тя е била подкрепена от пътуванията в провинцията и скока на търсенето в Северна Америка. Бизнесът е бил най-слаб в Европа, Близкия изток и Африка на фона на блокадите заради COVID-19 и ограниченията за пътуванията.

Години наред кметовете в Европа опитват да овладеят широкото разпространение на ваканционни имоти в градските центрове, като използваха данните, за да въведат ограничения за дните за отдаване под наем и броя на имотите в сграда, използвани за отдаване под наем на туристи.

Airbnb, Expedia, Tripadvisor и Booking.com се съгласиха през март м. г. да споделят данни със статистическата служба на ЕС за броя на нощувките и гостите, които са направили резервации, и данните за 2020 г. са очаквани през второто полугодие на тази година, съобщава Евростат.

Миналия септември 22 кметове писаха до еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер и я призоваха да разшири споделянето на данни с градските администрации, така че „да можем да запазим добрите условия за живот в кварталите ни“.

„Със завръщането на туризма трябва да направим това устойчиво – създаването на модел, който не забранява отдаването на жилища под наем на туристи, но има ограничения, които гарантират, че това е град, който може да се посещава, но също и където може да се живее и работи“, казва Рикардо Валенте, общински съветник от Порто, един от подписалите писмото до Вестагер градове.

Но блокадите заради COVID-19 и ограниченията на трансграничните пътувания вършат работата на някои градски власти, поне засега. Airbnb Airbnb

В Лисабон, където имаше огромен ръст на отдаваните в Airbnb имоти в историческия център, около 5000 от близо 25 хил. обяви в града, са изчезнали от сайта по време на пандемията, сочат данни на сайта Inside Airbnb. Цените на наемите са намалели с 15% между март и декември 2020 г., сочат данни на имотния сайт Confidencial Imobiliario. Това се дължи до голяма степен на внезапната поява на хиляди бивши имоти под наем за туристи.

В Прага обявите в Airbnb са намалели рязко от малко над 14 500 на под 8000, показват данните на Inside Airbnb. Наемите намаляват с около 8%, сочат данните на компанията за жилищно строителство Trigema.

„Губех 20 хил. долара на месец и регулациите правеха нещата много сложни“, коментира Ондрей, собственик на имот в Прага, който продал двата си апартамента в Airbnb и се отказал от трите, които отдавал под наем, като ги преотдал. „Бумът на Airbnb“, приключи, категоричен е той.

Airbnb обаче съобщава, че се е оказала устойчива на фона на променящото се търсене. „Гостите излизат от градските центрове и резервират цели жилища. Платформата Airbnb се приспособява към местата, където има предлагане, и… се приспособяваме към нуждите на гостите“, отбелязва компанията.

Изчезване завинаги?

Не всички в градските центрове се отказват. Данни от Португалия показват, че макар хиляди имоти да изчезват от Airbnb, само 114 са се отказали от лиценза си за отдаване под наем на туристи – желан актив в историческите квартали на града, където местният съвет забрани през 2019 г. издаването на нови лицензи.

Програми, целящи да насочат собственици на имоти в Airbnb към пазара на социални жилища чрез данъчни инициативи и обещанието за петгодишен договор, до момента не привличат голям интерес – само 34 имота в Лисабон и 12 в Порто, съобщават градските съвети. Вместо това някои собственици на имоти използват местни сайтове за отдаване под наем на имоти или техни собствени директни канали за резервации, за да намират дългосрочни наематели.

Airbnb публикува три видеа миналия месец, целящи да върнат обратно собственици на имоти, които са напуснали платформата. Някои обаче не могат да си позволят чакането. Данните на AirDNA сочат, че резервациите за бъдещи периоди в Рим, Лисабон и Будапеща са с 85%-90% надолу спрямо нивата от миналата година в края на март. В същото време резервациите на платформите за отдаване на жилища под наем на туристи в САЩ са намалели само с 2% спрямо миналата година, показват данните.

Едуардо Миранда, ръководител на асоциация за отдаване под наем на имоти на туристи в Португалия, очаква около 15% от имотите в Airbnb да останат извън пазара в Лисабон завинаги, дори когато туризмът се завърне.

„Това ще бъде още една година на жертви. Най-добрата част от лятото ще бъде изгубена. А ако лятото бъде изгубено, цялата година ще бъде изгубена. Тези, които останат в бизнеса, ще са тези, които наистина ги е грижа“, смята Миранда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
simbad
преди 3 години
Божидарка ... защо засега ...? Нещо друго ли ти се иска ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още