IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията стимулира най-силния ръст на жилищните цени в света от 20 години

Ниските лихви по ипотечните кредити и допълнителните спестявания подкрепят пазара и съживяват дебата за финансовата стабилност

11:13 | 02.08.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Балон ли е това?

Средните цени на жилищата в ОИСР растат по-бързо от доходите, което прави жилищата по-недостъпни. Те също така растат по-бързо от цените на наемите.

Адам Слейтър, главен икономист в Oxford Economics, казва, че имотите в развитите икономики са надценени с около 10% спрямо дългосрочните тенденции. Това прави този бум един от най-големите от 1900 г. насам, въпреки че съвсем не се доближава до периода преди финансовата криза, сочат изчисленията на Слейтър.

Той обаче отбелязва, че някои фактори, тласкащи цените нагоре, са временни като данъчните инициативи на правителствата и свързаните с пандемията икономически изкривявания, включително нарушаването на глобалните снабдителни вериги, причинено от забавяния на пристанищата.

Ръстът на кредитирането е по-нисък отколкото преди световната финансова криза, което показва „по-нисък риск за срив спрямо 2006-2007 г.“, казва Слейтър.

Ръстът на ипотечните кредити до голяма степен е стимулиран от хора със силни финансови позиции, а в повечето развити страни домакинствата имат по-малки дългове, отколкото преди финансовата криза. Това показва по-нисък риск ситуацията да поеме по същия път като при вълната от спиране на плащания и продажби на пожар, казва Иган.

Друг ключов фактор е различен от ситуацията преди близо 15 години – централните банки, засегнати от предишния жилищен бум, сега са по-предпазливи.

Централната банка на Нова Зеландия прибави цените на жилищата в мандата си, а Европейската централна банка поиска от статистическата служба на ЕС да включи цените на жилищата в изчисленията си за инфлацията.

Адитя Бхаве, икономист в Bank of America, казва, че ръководителите в цял свят „сега са съвсем наясно с рисковете около жилищната политика“. За разлика от 2008 г. това „значително намалява шансовете за неблагоприятен изход“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Всички тези дето купуват с ипотека на толкова високи цени скоро ще гризнат дръвцето заради лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
Не ми говори за жилища, които са "построени на старите цени" и как тяхната стойност няма да скочи, защото прихвам. Нима апартамент в Иван Вазов, който е построен през 1978г., не си вдига стойността с времето, защото себестойността му е била 6000лв тогава? Като скочат цените на петрола не ти ли се вдига цената на бензина, който е бил произведен с евтин петрол преди това? Да не мислиш, че строителите, които могат да си позволят да не продават апартаменти сега, а да изчакат по-високи цени на имотите, не го правят? Я погледни цената на арматурата, бетона, пясъка и така нататък отпреди 6 месеца, и пак ми говори. Цената на автомобилите се е покачила, защото производството на коли в световен мащаб бе прекъснато за опрелен период от време по време на пандемията. Веригитеза доставки също са нарушени, а цените за спедиция са в пъти по-високи. Хабер си нямаш от икономика, стига си писал глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Ти някога интересувал ли си се какъв е маржа на печалба в сектора добив на суровини, земеделие и енергетика за да го сравниш с този в строителството или технологичния сектор? Повече от ясно е, че висок марж на печалба обикновено е синомим на балон... Днес марж над 20-30% реално си е балон от всякъде, а в строителството често си е над 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
че кой строител работи на загуба ... ?! и на кой да пренасят увеличението на цените , ако не на крайният клиент ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Исторически погледното винаги такъв огромен ръст в суровините е предвестник на крах в строителния сектор.Защо?Защото колкото и да искат строителите не могат да пренесат ръста върху потребителите.Процесите са описани чисто статистически като показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
NoPanic
преди 2 години
Защо обаче смяташ, че и при суровините няма балони? Потърси lumber price chart, сривовете стават доста бързо. 2008г. се наблюдаваха аналогични процеси, но сега паниката и страха бяха огромни. Иначе и аз се отказах да инвестирам в жилище заради растящите сметки. Повишенията станаха ежемесечни, вероятно държавата го е закъсала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Буквално всяка статия за имоти у нас, е едно голямо разтягане на локуми, защото всеки знае, че няма нищо общо с действителността.Един познат тръгна да си търси жилище (Варна) преди време (все още търси), половината са "жилища", дето освен някой студент, няма кой друг да живее, защото са твърде малки. Маса подобни "кашони" стоят празни. За това има голямо търсене, щото никой не може да си намери нещо подходящо, което да не струва цената на литър nикня от еднорог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
"Себестойността на построеното се качва и това е още една причина цените да растат."Вярно е, но има едно голямо но - с каква скорост. Цената на имотите винаги ще расте много по-бавно от цената на суровините и материалите в инфлационна среда както е сега т.е ще имаме ситуация, в която имотът не е вече финансов актив. Причината за това е проста - има голям брой имоти, които са построени по старите цени на суровините, а голям обем суровини на склад няма след като закрихме и държавния резерв. Повечето суровини не могат да се рециклират никъде в ес заради еконормите и това създава отлични условия за кошмарен ръст на цените. Скоро ще видим ситуация подобна на тази в началото на 80-те у нас, когато 1 волга струва повече от тристаен в Иван Вазов. Може би забравих да спомена, че колите втора ръка са нагоре с 40% за 2021 досега, а имотите с 10% само. Много скоро сметката за парно на един апартамент за 1 зимен сезон ще е по-голяма от наема му за цялата година, а най-евтината електрическа трошка ще струва много повече от волгите през моето детство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
С всичко от написаното мога да се съглася, освен с това, че суровините поевтиняват. Това далеч не е така, даже напротив. Себестойността на построеното се качва и това е още една причина цените да растат. Естествено, че никой строител няма да намали надценката си, само защото сградата му е излязла по-скъпо...Инфлация от 5.4% далеч не е за подценяване, само Дж. Пауъл се прави, че проблеми няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Naematel
преди 2 години
Купувайте, че ще свършат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още