IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията стимулира най-силния ръст на жилищните цени в света от 20 години

Ниските лихви по ипотечните кредити и допълнителните спестявания подкрепят пазара и съживяват дебата за финансовата стабилност

11:13 | 02.08.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Балон ли е това?

Средните цени на жилищата в ОИСР растат по-бързо от доходите, което прави жилищата по-недостъпни. Те също така растат по-бързо от цените на наемите.

Адам Слейтър, главен икономист в Oxford Economics, казва, че имотите в развитите икономики са надценени с около 10% спрямо дългосрочните тенденции. Това прави този бум един от най-големите от 1900 г. насам, въпреки че съвсем не се доближава до периода преди финансовата криза, сочат изчисленията на Слейтър.

Той обаче отбелязва, че някои фактори, тласкащи цените нагоре, са временни като данъчните инициативи на правителствата и свързаните с пандемията икономически изкривявания, включително нарушаването на глобалните снабдителни вериги, причинено от забавяния на пристанищата.

Ръстът на кредитирането е по-нисък отколкото преди световната финансова криза, което показва „по-нисък риск за срив спрямо 2006-2007 г.“, казва Слейтър.

Ръстът на ипотечните кредити до голяма степен е стимулиран от хора със силни финансови позиции, а в повечето развити страни домакинствата имат по-малки дългове, отколкото преди финансовата криза. Това показва по-нисък риск ситуацията да поеме по същия път като при вълната от спиране на плащания и продажби на пожар, казва Иган.

Друг ключов фактор е различен от ситуацията преди близо 15 години – централните банки, засегнати от предишния жилищен бум, сега са по-предпазливи.

Централната банка на Нова Зеландия прибави цените на жилищата в мандата си, а Европейската централна банка поиска от статистическата служба на ЕС да включи цените на жилищата в изчисленията си за инфлацията.

Адитя Бхаве, икономист в Bank of America, казва, че ръководителите в цял свят „сега са съвсем наясно с рисковете около жилищната политика“. За разлика от 2008 г. това „значително намалява шансовете за неблагоприятен изход“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
За върха на един балон никой не продава защото смята, че така държи Господ за шлифера и ще забогатее със сигурност и затова няма предлагане. Така беше и с биткойна преди има няма 6 месеца когато беше стигнал 65к $, но явно това разбира се е забравено и сега е различно, защото имотите не са виртуални като биткойна. Въпрос на време е последващи локдауни у нас или други мерки с цел да се засили ваксинацията да прогонят още повече българи от големите градове и това доведе до екплозивен ръст предлагането на вече ненужни имоти. А корона комедията далеч не е свършила и тепърва започва, който си мисли, че всичко ще се нормализира и ще продължи както беше през 2019 жестоко се лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 2 години
Проблема е в предлагането,който пак е свързан с лихвите и инфлацията.От 39000 оферти продава,за всякакви видове имоти,в момента има 32870 бройки в един от най посещаваните сайтове.Сам си направи сметката какво е предлагането.На практика предлагане няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Тук грешите, не е пандемията, а е друго. В годините между 1993 - 1999 също имаше бум в цените на имотите у нас, който беше по-голям от сегашния, но пандемия тогава нямаше, но все пак има общо между тогашния период и сегашния и това е масовата инфлация. Онзи бум беше само номинален - цените растяха само в обезцени левчета и падаха измерени във всичко друго. Сегашния бум е същия, но в много по-голям мащаб - цените растат заради бързата обезценка на долара и еврото, а не заради повишено търсене или подобрен стандарт на живот или ръст на доходите. Измерени обаче в повечето суровини цените вървят надолу т.е бумът е 100% инфлационен и фалшив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още