IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще строи чисто нов град до границата с Китай

Новият град с име Спутник ще се намира на 30 км от Владивосток и се планира да бъде обитаван от 300 хил. души

18:48 | 03.09.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Владивосток. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Владивосток. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин подписа споразумение за изграждането на нов град с името Спутник, съобщи днес руското министерство за развитието на Далечния изток и Арктика, цитирано от DPA и БТА.

Плановете предвиждат град Спутник да бъде построен на около 30 километра от Владивосток, сравнително близо до китайската граница. Новият град ще бъде промишлен център, който един ден ще бъде обитаван от 300 хил. души.

Спутник, което на руски означава спътник, беше името на първия изкуствен спътник на Земята, който беше изведен в космоса от Съветския съюз през 1957 г. Тогава това породи безпокойството на САЩ в разгара на космическата надпревара по време на Студената война.

Миналото лято Русия стана първата страна, която пусна ваксина срещу Covid-19, наречена "Спутник V" в чест на победата си в космическата надпревара. Ваксината вече е одобрена в около 70 страни.

Споразумението за построяването на новия град последва предложение на министъра на отбраната Сергей Шойгу за построяването на няколко нови градове в Източен Сибир, което ще направи отдалечения регион по-привлекателен за руснаците.

Въпреки това руснаците са все повече привлечени от столицата Москва, която има по-добра инфраструктура от всички останали градове в Русия и предлага много повече възможности за намиране на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Импре, какви глупости си сънувал?! По добре да бе сънувал 40 девици как те обслужват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хаха ... импе , 70% от рассияните живеят в европейската част на рассия , която е 20% от територията й . кой нормален човек в 21 век ще отиде на място , дето не може да си направи пломба или очила или да си купи книга или пресни плодове ... ?! ... да имат поне вътрешни добри транспортни връзки , ами то ... :))) ... ние може да се присмиваме туканка на рассияните , ама те не рупат доматите с колците . я дай малко инфо за тез могъщи находища и заводи в този пущиняк , чак ми стана интересно ... :))) ... пхахха , чак сега го прочетох "икономически център" ... не си сериозен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Няма нелечими болести, има нелечими хора..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Стоенчик, ти няма ли да се лекуваш най-после? Няма да доживееш нито да свършат руснаците, нито далечният изток - най-богатият регион на Русия, да се обезлюди !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Импулсът е, че този район - между Байкал и Амур, се развива страшно бърже, строят се страшно много могъщи заводи, усвояват се колосални находища на ценни суровини. Икономическият център на света се премества в този регион - и такъв град е нужен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Владивосток е бившият китайски град Юнминчън. Руснаците твърдят, че градът се е обезлюдил вследствие на корейско-китайската война, но истината е че казаците изколват и изгонват голяма част от населението му. Като цяло русия е заграбила около 2 000 000 кв километра територия от Китай. Поради непрекъснатото обезлюдяване на Сибир и Далечният изток, с цел да се противопостави на бъдещи китайски претенции, путин желае да заселва руснаци в тези територии. Няма как да му се получи, няма вече руснаци. Поради непознаване на русия, някой е писал че градът ще е на 30 километра от Владивосток. Не, градът ще е между Владивосток и Артьомовка, която е на 30 километра. Великоруските напъни са да се съединят тези два града чрез Спутник и да стане Владивосток милионен град. Поне за мен това не е необходимо никому освен на путин и затова няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Има бе ,как да няма.Нали се сещаш с какви яки държавни поръчки ще е свързано построяването на нов град.Как няма да има импулс..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
alex8712
преди 2 години
Интересно, има ли някакъв конкретен импулс за построяването на чисто нов град - икономически, демографски или друг? Че иначе остава впечатлението "Вождът нареди, колхозникът строи"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още