IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвитe по ипотечните кредити в САЩ достигнаха над двегодишен връх

Те отново растат, след като останаха стабилни за около месец

13:17 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ нараснаха до най-високото си ниво от януари 2020 г. - преди пандемията да разтърси финансовите пазари, предава Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишен заем в страната е 3,69% спрямо 3,55% миналата седмица, съобщи Freddie Mac в комюнике в четвъртък. Това е най-високото ниво от 2 януари 2020 г., когато средната лихва достигна 3,72%. Кредити Кредити

Лихвите по ипотечните кредити отново започнаха да растат, след като останаха относително стабилни за около месец. Те следват ръста в доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която доближи 2%. Упорито високата инфлация и неочаквано силните данни за работните места през януари вероятно разчистват пътя за Федералния резерв да повиши основната лихва, което може да оскъпи ипотечните кредити.

Макар че растящите лихви може да обезкуражат някои купувачи, те може да накарат други да излязат бързо на пазара, преди разходите по обслужването на кредитите да станат още по-високи. На фона на растящите цени на жилищата и рекордно ниските наличности намирането на достъпно жилище ще бъде предизвикателство.

В момент, когато инфлацията се ускорява силно, Фед ще бъде принуден да действа агресивно, коментира Мелиса Кон, банкер и регионален вицепрезидент в компанията William Raveis Mortgage.

„Имаме два влака, движещи се с бясна скорост – цените на имотите полудяват едновременно с лихвите по ипотечните кредити. Това не е добре за купувачите на първо жилище“, казва тя. „Ако купите имот, вероятно ще трябва да направите компромис, като закупите по-малко жилище, или излезете от пазара и изчакате нещата да се успокоят“, допълва Кон.

Дори без ръста през последно време плащанията по ипотечните кредити за купувачите на първо жилище са нараснали до 25,6% от доходите на домакинствата през четвъртото тримесечие, най-ниското ниво на достъпност от три години насам, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

При настоящата средна лихва по 30-годишни ипотечни кредити месечната вноска по заем от 300 хил. долара ще бъде 1379 долара. Това е ръст спрямо 1209 долара по-малко от година по-рано, когато лихвите достигнаха рекордно дъно от 2,65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още