IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите в Ню Йорк чакат на опашка за жилища преди ожесточено наддаване

Наемите в града почти са се възстановили на нивата преди пандемията, а наличностите рязко се свиват

12:37 | 22.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Той започнал да наблюдава ожесточени наддавания за първи път през лятото на 2021 г. Наематели, които избягали от града, започнали да се връщат и да търсят удобни пространства, които да отговорят на различен стандарт на живот, и са склонни да плащат повече. Това било изненадващо както за него, така и за потенциалните наематели. Маклойд създал шаблонен имейл за всички, които отправят запитвания, обяснявайки процеса на наддаването.

Той насърчава наемателите да изпращат най-високата си оферта. Подчертава, че това не е търг и не разкрива информация за офертите на другите хора, но по-добрата оферта обикновено печели на настоящия пазар. Не всичко се свежда до сумата, която хората искат да платят – кандидатите с лош кредитен рейтинг или хората с недостатъчни общи доходи често са изправени пред затруднения. Маклойд насърчава потенциални наематели, които могат да си го позволят, да изчакат до пролетта, за да избегнат настоящия пазар.

Ниските наличности водят до бърз спад на наличните обяви и до рекордни цени, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate. Средната цена на наемите в Манхатън е нараснала с 18,3% през януари спрямо година по-рано до 3550 долара. Това е малко под средното равнище на наемите от 3595 долара на месец, достигнато през януари 2020 г. преди бягството на хора заради пандемията да доведе до спад на цените.

В същото време наемателите, които се завръщат в Манхатън, подписват наемни договори с рекорден темп, населявайки планината от празни апартаменти, оставена по време на пандемията. През януари наличностите от свободни жилища са намалели с 83,3% спрямо година по-рано, показват данните на Douglas Elliman.

В Бруклин – квартала, в който жителите на Ню Йорк в исторически план могат да намират повече площи, наличните обяви са намалели на годишна база с 86,4%, най-бързия темп в историята, показват данните на Douglas Elliman. В същото време подписаните нови договори за наем са нараснали до второто най-високо равнище през януари от началото на воденето на статистика през 2008 г. В северозападната част на Куинс наличностите са намалели с 90,6% на годишна база.

Не всички апартаменти в Ню Йорк обаче се разграбват. Потенциалните наематели в града имат различни нужди в света след пандемията. Те включват външни площи, добро осветление, големи стаи, допълнително пространство за домашни офиси и ремонтирани удобства. Апартаментите, които предлагат някоя от тези характеристики, привличат голям брой запитвания.

Една петъчна вечер в средата на февруари 32-годишният Хейдън Тайсън и съпругата му отивали към обявена за наем къща с две спални, две бани, напълно ремонтирана и с тих заден двор, която двойката видяла в приложението за имоти StreetEasy. Преди офертите жилището се предлагало на цена от 5300 долара, което за двойката било смешна сума предвид размера и удобствата на имота в Бруклин. Те дори не трябвало да си уговарят среща, за да направят огледа.

Когато се приближили към входа на сградата, забелязали опашка от около 20 души. Двойката почакала няколко минути преди да промени намеренията си и да си замине.

Малъри Ричи чакала на опашка за същия апартамент. По същото време тя говорела по телефона с брокер, който обяснявал, че друго жилище, към което проявявала интерес, е намерило наемател, предложил по-висока цена. 26-годишната операторка на свободна практика обиколила седем апартамента до момента, но никъде не постигнала успех. Тя бавно губи надежда.

„Процесът по намиране на жилище тук е като да купиш къща за един милион долара някъде другаде, което е истинска лудост“, казва Ричи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Какво работят тия хора (Аманда Елисън и приятеля и) много ми е интересно. Щом и двамата бачкат значи могат да плащат за по-голям имот. Ама на кого да се сърдят - на Джей Пауъл, който печаташе безразборно, а и на дядото-президент, който налива бюджетни пари в на-различни неща. Еми така е - много и лесни пари -> високи цени. От другата страна евреите стоят и лапкат парите на такива шарани като Аманда Елисън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още