IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата за един милион долара се превръщат в норма в САЩ

Броят на градовете отвъд Океана със средна цена на жилищните имоти над 1 млн. долара расте с най-бързия темп в историята

13:48 | 17.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нестихващото търсене на недвижими имоти в САЩ тласка за пръв път средната цена на жилищата до седемцифрено число в стотици градове, пише Bloomberg.

Жилища на цена от 1 млн. долара нагоре сега са норма в 481 американски града, над два пъти повече спрямо броя им преди едва пет години. Само през 2021 г. 146 града са достигнали това ниво, сочат данни на имотния портал Zillow, публикувани в сряда. Това е най-големият брой в историята за една година.

За сравнение, броят на градовете със средна цена на жилищата, която е седемцифрена сума, беше 234 през 2016 г. и само 126 преди десет години. САЩ САЩ

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат, достигайки нови висоти, докато други пазари като фондовият пазар и криптовалутите изпитват затруднения. Това е продължение на тенденцията от времето на пандемията, когато ниските лихви по ипотечните кредити, недостигът на налични жилища и новият фокус към баланса между работа и личен живот се съчетаха, за да предизвикат исторически ръстове на цените. Средните цени на жилищата миналата година са нараснали с 19,6%.

Градове в щати като Айдахо, Монтана и Тенеси преминаха прага от един милион долара за първи път през 2021 г., тъй като разтревожените купувачи на жилища са търсели пазари с по-ниски цени.

„Виждаме как географията на богатството в САЩ започва да се променя, като 2021 беше първата година, в която както Айдахо, така и Монтана излъчват градове в списъка и сега тези западни щати имат градове с жилища за по три милиона долара“, отбелязва Джеф Тъкър, старши икономист в Zillow.

Все пак Калифорния, Масачузетс и Ню Йорк имат най-много нови градове със седемцифрена цена на жилищата. Във Флорида се намира градът с най-скъпите имоти – градчето Индиан Крийк вилидж, където обичайното жилище е на цена от 28,3 млн. долара. Островът близо до Маями има по-малко от сто жители, сред които са Том Брейди и Жизел Бюндхен.

На второ място е Атертън на полуостров Сан Франциско, където средната цена на жилищата е около 7,7 млн. долара. Хътс пойнт, щата Вашингтон, Джупитер айлънд, щата Флорида, и Сагапонак, щата Ню Йорк, допълват топ пет. Във всеки един от тези градове средната цена на жилищата е около 6 млн. долара.

Но това не е всичко – още 49 града може да станат членове на клуб 1 млн. долара до средата на годината, ако тенденциите при цените се запазят, отбелязва Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
Е те това може да е балон - 20 процента годишен ръст. При това въобще не им пука на американците, купуват ли купуват. У нас за 10 процентен ръст оревават орталъка някои. Няма как истерията да е вечна, но пък ако инфлацията не стихне сериозно и от 7-8 процента официалната не спадне под 2 процента тези космически ръстове може да се позадържат още 2 години, а може и 3, че и повечко. Все пак дълговете в един момент ще си кажат своето. Не и сега обаче. Сега е времето на смелите и безразсъдните. Тези дето чакат евтинкото - да почакат. Може би като наближат пенсия ще се сетят. Във всеки случай за младите е все по- трудно да си купуват имоти - не само у нас. В САЩ гледам по някои телевизии къщи за доста над 500 хиляди долара - сглобяеми бараки направо. Големи, да, определено големи, но масово паянтови или полупаянтови. Махат и местят стени, слагат колони да подпрат покрива и всичко поновому. Докато долети урагана. И пак купуват ли купуват. Един луд, луд, свят. Кризата от 2008ма ще ни се види само бледа лека тренировка май. Не след много дълго, но не и сега. Сега лудите лудуват. Много поздрави на чакащите по-евтинко с 30-40-50 процента. Квадратен метър под една средна заплата (при това брутна) не съм чувал и виждал у нас. Даже при социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още