IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Цените на имотите спадат в САЩ и Европа, купувачи излизат от пазара

Предстоят бурни месеци, прогнозира Дейвид Стейнбах

13:35 | 14.06.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. „Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води“, допълва той.

Компаниите преосмислят плановете си за разширяване заради по-високите разходи, казва Стейнбах. Растящите лихви водят до повишаване на разходите за финансиране, което още повече подкопава търсенето, допълва той.

„По-високата инфлация несъмнено се усеща на пазара на частни имоти. Възможностите за наддаване намаляват“, отбелязва Стейнбах.

Имотите може да бъдат убежище срещу инфлацията, тъй като някои наемни договори са индексирани, за да отразяват растящите цени. Но след повече от десетилетие на рекордно ниски лихви и анемична възвръщаемост на облигационните пазари цените достигнаха рекордни нива в много страни, което ги прави уязвими към растящите лихви по ипотечните кредити.

Базираната в Хюстън, щата Тексас, Hines управлява имотни активи за около 90 млрд. долара и има присъствие в 27 страни. Стейнбах беше в Абу Даби, за да се срещне с някои инвеститори във фонда си, които си партнират с него по проекти.

Пазарът на офис площи понесе най-тежък удар в САЩ, отбелязва Стейнбах. Търсенето на жилища под наем също започва да отслабва.

„Някои спонсори имат известни затруднения да намерят финансиране и само този фактор вече ограничава възможностите за наддаване“, допълва Стейнбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Човек , ти имаш неква фикция с тези имоти ... :))) ... Значи , на който си му требва имот поради някаква причина (жилищна , бизнес , инвестиционна) , ще си го купи ... !! ... Дали с 5-10-20х евра отгоре или отдолу нема значение . Ако не можеш да спестиш кинтите за две-три години , математиката за закупуване в банката ти казва можеш или не можеш ... В момента в БГ качествените имоти се продават почти независимо от цената за няколко месеца ... :))) ... Който иска , може и има акълът да изкарва кинти от инвестиционен имот , вервай ми , ти ще си му последната инстанция за информиране какво да прави парите си ... !! ... За кво се пънеш под всеки материал за имоти ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ..точно ,купуват ли се ?Да,ама не съвсем вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Naematel
преди 1 година
Надувайте момчета да стане на парчета ...Поскъпват, поскъпват пък спрат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Ето я и моята прогноза за пазара на жилища официално в Инвестор от началото на годината 2022 година -там прогнозирах спад който ще започне точно в средата на годината - заради инфлацията,вдигането на лихвите и ерозията на доходите на домакинствата - Прогнозата ми беше в унисон на тези дадени от брокери,банки,строители и цялата имотна мафия в България - ето и линка със заглавие "Жилищният пазар у нас между треска за имоти и опасения за балон-https://***.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtniiat-pazar-u-nas-mejdu-treska-za-imoti-i-opaseniia-za-balon-342286/?page=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Нека тази новина се прочете от всички потенциални купувачи на имоти в България -дойде времето спада в цените да бъде поет от строители,брокери,банки и всякакви други посредници които стискат кокала и надуват цените и по този начин и дълга в домакинствата ,младите семейства и хората искащи собствен дом .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още