IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът на цените на германския имотен пазар отслабва

Динамиката в най-малките градове се забавя още по-силно от тази в метрополисите, тук цените растат едва с 6%

11:10 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жилищни сгради във Франкфурт. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Жилищни сгради във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Продължилият с години бум на германския жилищен пазар се е забавил през първата половина на годината. Според анализ на голямата брокерска компания Jones Lang LaSalle (JLL) покупните цени на жилищните имоти в осемте най-големи германски градове са се повишили средно със 7,5% в сравнение със същия период на миналата година. В сравнение с предходната година увеличението се забавя наполовина, сочи публикуваният анализ. Петгодишната средна стойност е за плюс 9,3% - също значително под сега отчетената.

Динамиката в най-малките градове се забавя още повече. Тук увеличението през първата половина на годината е 6% - след 14,4% през предходната година и 10,4% средно за последните пет години. От друга страна, в окръзите цените на жилищата са се повишили с 9,4%, подобно на предходните години. „По-специално, значителното увеличение на лихвените проценти за финансиране от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам е причина за нежеланието на купувачите на жилища и свързаното с това забавяне на ръста на покупните цени", обяснява експертът на JLL Себастиан Грим, цитиран от DPA. 

Анализът се основава само на офертните цени, а не на завършените обекти. Въпреки това проучването, което се основава на хиляди обяви във всеки от метрополисите, показва тенденция зa спад на пазара на жилища. Анализите на няколко портала за недвижими имоти също показват отслабване на бума. По данни на Immoscout24 търсенето на имоти за продажба е спаднало с 36% на годишна база през второто тримесечие. В 7 от 14-те най-големи града Immowelt отчита стагнация или леко понижение на офертните цени.

Лихвените проценти за строителство се увеличиха повече от три пъти през последните месеци и надхвърлиха три процента за десетгодишно финансиране. Обратът в лихвената политика ще „забави чувствително" ръста на цените на жилищния пазар, смятат и експертите на Landesbank Helaba. Експертите обаче спорят дали ще има стагнация или цените на имотите дори ще спаднат значително. Официални данни за цените на недвижимите имоти от Федералната статистическа служба за първата половина на годината все още не са налични. През първото тримесечие цените са се повишили едва с 0,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. В сравнение със същото тримесечие на предходната година е отчетен ръст от 12 %.

Според проучването на JLL развитието на наемите през първата половина на годината е било по-диференцирано. В осемте метрополисни района увеличението от 3,7% е под средната стойност за петгодишния период от 4,3%, но е над стойността от 2,4% за предходната година. В най-малките градове исканите наеми са нараснали с 3,3% - преди година увеличението е било 8,2%, а средното за петгодишния период - 5,2%.

В окръзите почти не се наблюдава промяна на исканите наеми. „Тенденцията за нарастване на наемите в градовете извън метрополисите отслабна. От друга страна, наемите в непосредствените околности на големите градове продължават да нарастват по-силно, отколкото в самите градове", казва Грим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още