IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност прави инвеститорите в имоти в Европа по-предпазливи

Търсенето при повечето класове активи намалява

16:16 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономическата несигурност започва да оказва влияние върху инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа, показват данните за второто тримесечие на 2022 г. на консултантската компания Colliers International за капиталовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Ефектът ще варира в широки граници, като ще продължи да се наблюдава интерес към конкретни сектори и сегменти, допълва компанията.

Прогнозите за забавяне на икономическия растеж, бързото нарастване на цените, затегнатата парична политика и продължаващата война в Украйна доведоха до заемане на изчаквателна позиция от страна на инвеститорите на някои основни пазари. Във Великобритания обемът на инвестициите е намалял до 10 млрд. паунда (11,8 млрд. евро) през второто тримесечие спрямо 17 млрд. паунда през първото, като се наблюдава забавяне при всички класове активи освен големите трансакции в ключовите центрове.

В Германия също се наблюдава бърз обрат в оптимистичната прогноза от първото тримесечие, въпреки че силните първи месеци на 2022 г. допринасят за общ обем на инвестициите от 28,4 млрд. евро за полугодието, което е вторият най-добър резултат за последните десет години.

Други големи пазари на недвижими имоти отбелязват окуражаващо силен растеж. Франция регистрира оживление, задвижвано от инвестициите в търговски площи, офиси и индустриални и логистични площи, докато Италия отбеляза активност от почти 3 млрд. евро през тримесечието – основно в сферата на търговските площи, офисите, логистичните и индустриални имоти, като хотелите също са били на преден план. В Испания са регистрирани обеми, които значително надвишават историческите средни стойности. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също показа устойчивост, като най-вече Полша се радва на изключително второ тримесечие благодарение на инвестиции от други пазари в ЦИЕ.

"Опасенията за икономическите перспективи и бързо нарастващите разходи по дълга доведоха до намаляване на търсенето, особено в основната част на пазара при повечето класове активи. Въпреки това отпадането на голяма част от ограниченията в резултат на COVID-19 доведе до огромен ръст на туристическите пътувания, което върна интереса към хотелите и хотелския сектор, особено в горещите туристически точки в Южна Европа“, коментира Люк Доусън, управляващ директор на отдела за трансгранични капиталови пазари за ЕМЕА в Colliers.

„Макар че се очаква несигурността да се запази през втората половина на 2022 г., всеки значителен спад вероятно ще бъде съпроводен и от позитивни моменти при някои сектори и сегменти, тъй като инвеститорите ще търсят възможност за реализиране на печалби", допълва той.

На фона на цялостното забавяне на пазара в Обединеното кралство през второто тримесечие са сключени големи сделки в градове като Лондон, Бирмингам и Глазгоу, като инвеститорите са се насочили към сгради със смесено предназначение, които включват както жилищни, така и търговски обекти. Сред тях е придобиването на мажоритарен дял в лондонския квартал Paddington Central от GIC Real Estate на стойност 694 млн. паунда.

След месеци на вяла активност в сегмента на офис площите във Франция са сключени значителни сделки, включително и извън столицата. Сградата Rio в централния бизнес район на Париж беше закупена от M&G Real Estate France от ARDIAN за 270 млн. евро, а Swiss Life REIM продаде високата кула La Marseillaise в Марсилия на 2 SCPI за 250 млн. евро.

През второто тримесечие инвеститорите на германския пазар на бизнес имоти са сключвали все по-трудно изгодни сделки, като разликата между офертната и продажната цена се разширява. Въз основа на текущи сделки Colliers оценява намаленията на цените с между 10 и 25 базисни пункта за офис активи на седемте най-големи инвестиционни пазара в Германия, което вероятно ще доведе до повишаване на доходността над границата от 3%.

През тримесечието най-ясно се забелязват признаци на съживяване на хотелския сектор в Италия, където туризмът се завръща. Две от най-забележителните събития бяха в Рим - хотел Majestic смени собственика си, а Four Seasons закупи офис сграда в историческия център на столицата, за да я преустрои.

Жилищният сегмент остава основната инвестиционна цел на някои по-малки европейски пазари. В Дания обемът на сделките за тримесечието възлиза на 3,2 млрд. евро, което е с почти 30% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година, като близо половината от тях се дължат на жилищни имоти за отдаване под наем. В Ирландия този сегмент представлява 36% от общия оборот в сравнение с едва 22% при офис площите. И трите най-големи сделки са с частни имоти под наем в Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още