IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter затяга сигурността след хакерските атаки напоследък

Компанията въвежда модел на двустепенно потвърждение на самоличността, който засега ще се използва по желание

22:01 | 23.05.13 г.
Twitter затяга сигурността след хакерските атаки напоследък

Социалната мрежа Twitter обяви, че въвежда доброволна двустепенна парола за достъп за потребители, за да подсили сигурността след последните прониквания на хакери, съобщи BBC.

От компанията посочиха, че тя ще въведе новата система, „за да се уверим, че това наистина сте Вие“, когато потребителят влиза в мрежата.

Скорошни пробиви на акаунти на информационни агенции и вестници като Associated Press и Financial Times доведоха до публикуване на лъжливи съобщения от тяхно име, включително и за нападение срещу президента на САЩ Барак Обама и раняването му.

Част от хакерските атаки бяха предприети от политически организации, особено от Сирийската електронна армия, която изглежда действа в подкрепа на президента на страната Башар Асад. Тя пое отговорността за хакерските нападения срещу няколко информационни агенции, включително AP.

Ръководителят на отдела за продуктова сигурност в Twitter Джим О`Лиъри заяви, че въпреки новия вариант потребителите би трябвало да влизат със сложна парола. „Разбира се, дори с включването на новата опция за сигурност остава важно да използвате сложна парола и да следвате останалите ни съвети, за да осигурите безопасност на своя акаунт“, подчерта той.

Според обясненията на компанията новата система ще позволи на потребителите да изберат дали да се включат към двустепенния режим, който ще изисква код за потвърждение за всяко влизане.

О`Лиъри твърди, че това ще става лесно. „Ще трябва да потвърдите електронния си адрес и обявения телефонен номер. След кратък тест за потвърждение, че телефонът Ви може да получава съобщения от Twitter, можете да продължите“, обясни той. След това съобщение, съдържащо код за потвърждение, който се използва за влизане, ще бъде изпратено до мобилния телефон на титуляра на акаунта.

Компании, които използват акаунти в социалната мрежа, до които имат достъп по няколко души, ще трябва да намерят начин за изпращане на текст от един телефонен номер, за да се възползват от опцията.

Други пробиви в сигурността на Twitter бяха извършени през февруари, когато паролите на 250 000 потребители бяха откраднати. Информационни агенции, сред които и BBC, са били предупредени през миналия месец от компанията да затегнат сигурността на фона на нападенията на професионални хакери.

Изявлението на Twitter обаче накара Ким Дотком, основателят на сайта за споделяне на съдържание Megaupload, да отправи претенции, че използването на новата мярка за сигурност нарушава негов патент.

„Google, Facebook, Twitter, Citibank и други предлагат двустепенно потвърждение. Голямо нарушаване на интелектуална собственост от американски компании“, написа Дотком в свой туит. „Никога не съм ги съдил. Вярвам в споделянето на знание и идеи за благото на обществото. Но вече може и да ги съдя заради онова, което САЩ предприеха срещу мен“, добави той.

Американските власти се опитват да го екстрадират от Нова Зеландия, за да бъде изправен пред съда в обвинения за онлайн пиратство, извършвано в Megaupload.

Дотком е подал заявка за патент, описващ базиран на кратки текстови съобщения процес на двустепенно потвърждение още през 1998 г., предполагайки, че той може да бъде използван от банки, в армията и от държавните служители. През 2000 г. патентът е издаден, а по думите на Дотком вече е регистриран в още 12 държави.

Той обаче не е единственият, регистрирал претенции за технологията. Компания, базирана в американския щат Ню Джърси, съди Microsoft въз основа на подобен патент, за който  подала документи през 2004 г. Британската компания SecurEnvoy пък наскоро обяви, че е получила патентно право за базиран на кратки текстови съобщения двустепенен процес на потвърждение за „бизнес класа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още