IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безопасно ли е най-сетне да се върнем в Twitter?

Мрежата работи по нов процес на оторизация, подобен на системите за сигурност на Google и Apple

09:00 | 26.04.13 г.
Безопасно ли е най-сетне да се върнем в Twitter?

Twitter работи по нова мярка за сигурност, която цели да се справи с хакерските атаки, твърди Мат Хонан от Wired, цитиран от Businessweek. В момента вървят вътрешни тестове на решението, което включва процес на оторизация в две стъпки, подобен на мерките, предприети от Google през август миналата година.

Компанията планира да даде достъп на потребителите до мерките постепенно в близко бъдеще.

За момента грижата да се справят с хакерските нападения е оставена в ръцете на самите потребители, като те се съветват просто да сменят компрометираната парола и да премахнат връзките си с апликации на трети страни.

Новината за новото решение дойде броени часове, след като във вторник от компрометираната страница на Associated Press в Twitter излезе новина за експлозия в Белия дом. Тя срина индекса Dow със 140 пункта, а S&P загуби около 136 млрд. долара само за няколко минути.

Twitter работи по усъвършенстването на сигурността си от известно време насам. След като паролите на най-малко 250 000 потребители станаха жертва на атака в началото на февруари, от компанията пуснаха обява за софтуерен инженер, който да "разработи функционалности за сигурност, като например многофакторна проверка на самоличността на потребителя и засичане на потребители, които се опитват неправомерно да използват чужди страници".

В изявление след атаката от Twitter мълчаливо признаха, че хакерските нападения в мрежата им все повече зачестяват.

Защо бе нужно да бъдат откраднати 250 000 пароли и фондовият пазар да падне със 140 пункта, за да може Twitter да възприеме проблема със сигурността си насериозно? Акаунтите на марки като Jeep и Burger King бяха хакнати през февруари, а буквално всички големи медии - от Reuters до BBC - са били обект на нападение под някаква форма - често от страна на Сирийската електронна армия, чиито подкрепящи режима активисти поеха отговорност за атаката срещу AP.

Twitter отдавна е обект на подобни нападения, включително през 2010 г., когато компанията пусна новия си дизайн. Тогава хакер, наричащ се Масато Кинугава, обяви, че е предприел атаката, защото от фирмата не са отговорили на съобщението му за проблем с крос-сайт скриптинга.

"Twitter не поправи този сериозен проблем, дълго след като бяха информирани за него", написа Кинугава в Twitter след инцидента. "Twitter не искаше да признае за проблема. Вместо някой злонамерено да се възползва от него, реших, че ще е по-добре незабавно да го изложа като сериозен проблем и да му се обърне внимание".

Google въведе оторизацията в две стъпки през февруари 2011 г., докато Apple пусна тази функционалност през март.

Добрите продукти изискват време и старание. Но с над 200 млн. активни потребители и 400 млн. съобщения дневно, колко голяма криза трябва да връхлети Twitter, за да си оправи сигурността, завършва BusinesWeek.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още