IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter отказва да открие представителство в Турция

Решенията за отваряне на представителства зависят преди всичко от съответната икономическа обстановка, посочват от американската компания

17:41 | 16.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Twitter отказва да открие представителство в Турция

Услугата за кратки съобщения Twitter и турското правителство вероятно няма да разрешат скоро противоречията си. Американската компания няма за момента да отговори на настояването от страна на Анкара да отвори клон в страната, заяви говорител на Twitter в сряда. Припомняме, че турското правителство забрани достъпа до услугата за кратки съобщения по време на местните избори през март и поиска от компанията да открие директно представителство в страната.

Мениджъри на компанията от Сан Франциско са през тази седмица в Турция, за да смекчат обтегнатото настроение между Twitter и правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган спечели местните избори с голяма разлика, но получи силна критика заради двуседмичната блокада на Twitter, както от страна на опозицията, така и от международни институции като Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ. 

Турското правителство блокира Twitter с основанието, че е имало фалшиви съобщения, насочени към сваляне на правителството. Конституционният съд в Анкара обаче обяви, че забраната на Twitter е незаконна. „Това е произвол и ограничаване на правото на свобода на информация“, се казва в аргументите на съда.

От понеделник насам мениджъри на Twitter преговарят в Анкара в рамките на неформални срещи с представители на правителството. При това се обсъжда как компанията да процедира при нарушения, както и възбрани. Двете страни са се договорили за подобряване на комуникацията, за да се предотврати евентуалното повторно блокиране на услугата за кратки съобщения.

„Решенията ни за това къде да отваряме представителства, зависят преди всичко от съответната икономическа обстановка“, заявява Колин Кроуел, вицепрезидент по глобалната политика в Twitter. В крайна сметка обаче бизнес средата е в тясна връзка с политическите събития в Турция. Компанията е издала пълномощно на адвоката си в Турция, с което да може да реагира по-бързо на подобни съдебни решения. В допълнение офисът в Дъблин ще помага в бъдеще да се неутрализират проблеми, дължащи се на времевата разлика от десет часа между Анкара и Калифорния, заяви още Twitter.

Twitter не е единствената компания, която има проблеми с правителството на Ердоган. Също така и видео порталът Youtube на интернет компанията Google продължава да е блокиран. Поводът е видеоклип, в който според твърденията високопоставени правителствени служители обсъждат военни операции в Сирия. Правителството оправдава забраната с проблеми, свързани със сигурността. Google смята обаче, че блокадата на Youtube е преувеличена и се позовава в защитната си стратегия на свободата на словото.

От събота турското правителство откри и нов фронт в битката си с американските компании. Ердоган и министърът на финансите Мехмет Шимшек разкритикуваха Google, Facebook, и Twitter за това, че печелят от онлайн пазара в Турция, без да плащат данъци. Twitter и правителствените представители обаче не са обсъждали този аспект през последните няколко дни, казват запознати със случващото се в Анкара.  

Припомняме, че в средата на миналата година, при избухването на последните масови протести срещу правителството на Ердоган, премиерът назова услуги като Twitter "чума" и поясни, че разпространението на лъжи за правителството тероризира обществото. В средата на февруари пък независимо от силната критика от страната и чужбина турският президент Абдуллах Гюл подписа законопроекта за затягане на интернет контрола в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
На турците нправо да им спрат всякакъв интернет. Така ще са рахат управляващите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още