IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започна наказателно дело срещу Meta Platforms

Причина за него е фактът, че компанията позволи призиви на насилие срещу руски военни

17:58 | 11.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Русия започна наказателно дело срещу Meta Platforms и реши да я определи за „екстремистка организация“, след като социалната мрежа Facebook на компанията промени правилата си за речта на омразата, за да позволи на потребителите да призовават за насилие срещу руски военни в контекста на войната с Украйна, предава Ройтерс.

„Образувано е наказателно дело... във връзка с незаконни призиви за убийство и насилие срещу граждани на Руската федерация от служители на американската компания, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram”, съобщават от Следствената комисия на Русия.

Комисията отговаря директно пред президента Владимир Путин. Не е ясно какви могат да са последствията от делото. От Meta не са открити веднага за коментар.

Две седмици след началото на войната в Русия, в четвъртък, говорител на Meta каза, че компанията временно е облекчила правилата си за политическата реч, позволявайки публикации като „смърт на руските нашественици“, въпреки че няма да позволи призиви за насилие срещу руски цивилни.

Meta заяви, че временната промяна има за цел да позволи форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нейните правила. Нейният надзорен съвет обяви в петък, че следи отблизо войната в Украйна и как реагира Meta.

От повече от година Русия се стреми да ограничи влиянието на американските технологични гиганти, включително Google на Alphabet и Twitter, като многократно ги глоби заради това, че позволяват публикуването на съдържание, което Москва смята за незаконно.

Но инвазията в Украйна – посрещната с вълна от международни критики и безпрецедентни санкции – рязко повиши залога в информационната война.

Социалните мрежи предоставят възможност за несъгласие с линията на Путин, лоялно следвана от строго контролираните държавни медии – съгласно която Москва е била принудена да започне своята „специална военна операция“ за защита на рускоговорящите в Украйна от геноцид и за демилитаризация и „денацификация“ на страната.

Разследващата комисия твърди, че ходът на Facebook може да наруши част от руски закон срещу публични призиви за екстремиски активности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Закони и комисии от Рубашкино нямат никаква сила където и да е по света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Petar2015
преди 2 години
Май не им харесва двойния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още