IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини, заради които Twitter все пак прие оферата на Мъск

Доскоро компанията се съпротивляваше на предложението на главния изпълнителен директор на Tesla да я купи, но в крайна сметка склони. Ето защо

13:16 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Придобиването на Twitter от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е все по-близо до осъществяването си, след като самото споразумение бе постигнато още в понеделник. По-рано през деня се проведе заседание на Борда на директорите, който препоръча сделката на акционерите на Twitter.

А решението бележи драматичен обрат в позициите на Борда. Доскоро Twitter се противопоставяше на предложението и използваше, наред с други неща, стратегията на така нареченото "отровно хапче". Тази мярка позволява на други акционери да купуват допълнителни акции с отстъпка, ако дадено лице или група придобие 15% от обикновените акции на Twitter в обращение без одобрението на борда. Това би затруднило едно евентуално враждебно придобиване на компанията.

Според Wall Street Journal преосмислянето на позицията от страна на борда на директорите и мениджърите на Twitter е разумно поне заради три причини:

1. Борсовата среда се е влошила

Мъск обяви предложението си на 14 април. Оттогава насам технологичният индекс Nasdaq спадна с 8%, главно поради перспективата за повишаване на лихвените проценти в САЩ. За същия период акциите на Twitter са поскъпнали с приблизително същия процент.

Сравнението е още по-драстично, ако вземем за пример обявяването на влизането на Мъск в Twitter като основен акционер преди повече от три седмици. Оттогава акциите на компанията поскъпнаха с една пета, докато индексът Nasdaq спадна с почти 15%.

На фона на всичко това бордът на директорите на Twitter е приел заплахата на Мъск много сериозно. Това е неговата „най-добра и окончателна" оферта, заяви той при обявяването на предложението си преди няколко дни пред председателя на борда на директорите на Twitter Брет Тейлър.

Ако Twitter бе отхвърлила офертата му, цената на акциите вероятно щеше да спадне рязко. В случая това би било още по-болезнено, защото, за разлика от други технологични акции, цената на акциите не се е променила през последните години. В момента се търгува на същото ниво като през 2014 г.

Друга привлекателна причина за Twitter: поглъщането ще бъде извършено чрез плащане в брой. Следователно акционерите няма да получат акции в друго дружество, а пари в кеш, което е по-привлекателно в несигурни за фондовия пазар времена.

2. Мъск е осигурил финансирането си

Първоначално имаше критики главно към неясната структура на офертата: Мъск публикува само офертата си за 54,20 долара на акция, но липсваше подробен план за финансирането. Мъск е най-богатият човек в света, чието състояние се оценява на 260 милиарда долара, но голяма част от тях са под формата на акции на производителя на електрически автомобили Tesla и в дялове в космическата компания SpaceX.

И двата актива имат ограничена ликвидност; например SpaceX не е листната на фондовата борса.

Но миналия четвъртък Мъск навакса пропуснатото и представи подробности за финансирането. Множество банки са му обещали заеми на обща стойност 25,5 млрд. долара за сделката, а акциите на Мъск в Tesla и SpaceX ще послужат като обезпечение. 50-годишният мениджър лично допринася с 21 млрд. долара.

В същото време Мъск започна офанзива на ухажване с избрани акционери на Twitter и обясни предложението си във видеоконференции с основните акционери, сред които са фондове като Vanguard или Blackrock.

3. Малко вероятно е да се появи „рицарят на бял кон"

Обикновено офертата за поглъщане предизвиква интерес от страна на конкуренти или други инвеститори. Затова Twitter може да се надява на така наречения „рицар на бял кон ". Всъщност през последните дни фирми за частен капитал като Apollo и Thoma Bravo проявиха интерес към Twitter. Досега обаче не бе отправено никакво конкретно предложение.

Може ли това да се промени? Един поглед върху финансовия план на Мъск вероятно дава само един отговор: не. Почти всички известни инвестиционни банки възнамеряват да дадат на шефа на Tesla пари за сделката. Индустриални гиганти като JP Morgan липсват само по една причина - те вече консултират Twitter. А ако Apollo например беше подготвил сделка, поне някои банки нямаше да участват в плана на Мъск.

Това пасва и на данните за поглъщането: Мъск плаща цена от почти девет пъти над приходите на Twitter. Висока цена за компания, която въпреки многобройните си опити в миналото не е успяла да постигне силен растеж.

Досега Мъск не е показал и реален изход от дилемата – с нови предложения за услугата. Идеята му за предоставяне на специални привилегии на потребителите срещу месечна абонаментна такса се посреща с голям скептицизъм от анализаторите.

Тази услуга ще се възприема предимно от най-пристрастените потребители, които според Wells Fargo носят на Twitter средни приходи от 66 долара годишно, например чрез реклама. Според анализатора на банката Брайън Фицджералд услугата ще трябва да струва поне шест долара на месец: „Това е цена, която не се приема лесно“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още