IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти глобиха Meta с над 18 млн. долара

Според местен регулатор компанията е нарушила закона за конкуренцията на страната

16:30 | 26.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турският регулатор на конкуренцията е глобил компанията майка на Facebook – Meta Platforms, с 364,72 млн. лири (18,63 млн. долара) за нарушаване на закона за конкуренцията, предава Ройтерс.

Компанията има доминираща позиция в областта на социалните мрежи и онлайн видео рекламата и е възпрепятствала конкурентите чрез обединяване на данни, събирани през основните ѝ услуги Facebook, Instagram и WhatsApp, гласи изявление на турските власти.

Говорител на Meta Platforms заяви, че компанията не е съгласна с решението и ще обмисли всички опции.

Турският орган за защита на конкуренцията каза, че Meta трябва да действа, за да възстанови конкуренцията на тези пазари и да подготвя годишни доклади за стъпките, които ще предприема в следващите пет години.

Той твърди, че глобата е базирана на печалбата на компанията за 2021 г., а решението може да бъде обжалвано до 60 дни.

През 2021 г. органът по конкуренцията започна разследване на WhatsApp, а след това и на Facebook, след като чат приложението поиска от потребителите да се съгласят Facebook да събира потребителски данни като телефонни номера и местоположение – промяна, която беше въведена в глобален мащаб.

Социалните мрежи са в центъра на вниманието в Турция, която миналата седмица прие закон, предвиждащ до три години затвор за журналисти и потребители на социални мрежи за разпространение на материали, считани за „дезинформация“.

Анализатори твърдят, че компаниите за социални мрежи е малко вероятно да спазват изцяло закона, който изисква от тях да премахват подобно съдържание и да споделят потребителски данни с властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още