IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTC: Meta се е отказала от плановете си за собствено фитнес приложение за виртуална реалност

Компанията твърди, че никога не е давала зелена светлина на подобен план

18:51 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P
Снимка: Bloomberg L.P

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ заяви, че Meta Platforms е задушила конкуренцията, когато е спряла плановете си за изграждане на свое собствено фитнес приложение за виртуална реалност и вместо това е избрала да придобие Within Unlimited. Но компанията отрича изобщо някога да е планирала да прави подобен продукт, пише Bloomberg.

„Самата Meta имаше намерение да влезе – и по този начин беше разумен вероятен участник на пазара на фитнес приложения за виртуална реалност“, посочва агенцията в документи дo съда в рамките на делото си за блокиране придобиването на Within от технологичния гигант.

FTC се опитва да убеди федералния съдия да спре сделката, тъй като агенцията вярва, че тя ще намали конкуренцията на младия пазар на фитнес услуги за виртуална реалност и че противоречи на антимонополните закони. В документите регулаторът излага факти, с които да подкрепи аргументите си: придобиването ще попречи на технологичния гигант да навлезе на пазара чрез собствени технологии, като по този начин ще лиши потребителите от ползата от добавянето на още един пазарен конкурент.

Федералната търговска комисия твърди, че преди сделката екипът на Within е очаквал Meta да се опита да влезе на специализирания пазар на приложения за фитнес. Технологичният гигант вече е билнаел продуктовия лидер на Within, така че стартъпът е разработил конкурентни стратегии за своето приложение, наречено Supernatural, „с оглед на потенциалното навлизане на Meta”, посочва агенцията.

В собствените си документи, подадени днес в съда, Meta твърди, че двамата висши мениджъри, които е трябвало да одобрят създаването на ново фитнес приложение – главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг и ръководителят, отговарящ за виртуалната реалност, Андрю Босуърт – са дали клетвени показания, че никога не са давали позволение за подобна работа, нито предназначеното за нея финансиране.

„Тези идеи никога не са преминавали отвъд етапа на обсъждане, никога не са получавали одобрение от нито един висш мениджър и всички са били отхвърлени като непрактични по различни причини“, пише компанията в документите си.

Meta вече притежава ритъм игра във виртуална реалност, в която потребителите удрят различни цели в такт с музиката. Играта е Beat Sabre, а нейните основатели са били развълнувани да разширят своя продукт в специално фитнес приложение, казва FTC. В началото на 2021 г. екипът на Beat Sabre е започнал да планира и представя идеята на вътрешно ниво.

„Meta вече има инженери с умения, с които да разширят Beat Sabre в сферата на фитнеса, както и да създадат специално приложение за виртуална реалност от нулата“, допълва Федералната търговска комисия.

Към март 2021 г. вътрешни презентации са били фокусирани върху трансформирането на Beat Sabrе в специално фитнес приложение, казва FTC. Към юни тези усилия са сложени на пауза, когато Meta е решила да се насочи към придобиването на Within.

По този въпрос Meta възразява, че версията на FTC за събитията не е отразена в други документи от май 2021 г., където служителите са заключили, че компанията не е имала възможност да изгради свое собствено фитнес приложение.

Meta „окончателно реши да не модифицира Beat Sabre във фитнес приложение“, казва компанията. Същите тези причини „изключват всякаква възможност Meta да изгради свое собствено фитнес приложение за виртуална реалност, ако съдът блокира сделката“.

Meta обяви споразумението за придобиването на Within през октомври – един ден, след като разкри, че променя името си от Facebook на Meta Platforms – ход, който целеше да покаже промяната на фокуса на гиганта от социалните мрежи към изграждането и комерсиализирането на виртуален свят. Дигиталната вселена, или метавселената, изграждана от Meta, е най-големият ѝ залог и това, което Зукърбърг определя като бъдещия начин, по който хората ще се свързват онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още