IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta излезе от топ 20 на най-големите компании в света

Технологичният гигант е изгубил 677 млрд. долара от пазарната си капитализация тази година

22:25 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акционерите на Meta Platforms плащат скъпо за разходите ѝ за метавселената. Пазарната капитализация на компанията-майка на Facebook се срина с цели 677 млрд. долара тази година, изваждайки компанията от топ 20 на най-големите в света, пише Bloomberg.

Наказанието не показва признаци на скорошно отслабване. Книжата на Meta са надолу с 25%, след като компанията разочарова инвеститорите с набъбващите разходи за финансиране на нейната версия на виртуална реалност и спад на приходите. Топ десет на най-големите компании в света. Таблица: Bloomberg LP Топ десет на най-големите компании в света. Таблица: Bloomberg LP

Meta беше на шесто място сред най-големите американски компании по пазарна капитализация в началото на годината, като доближи пазарна стойност от 1 трлн. долара. Десет месеца по-късно компанията е оценявана на около 258 млд. долара, което я поставя на 26-о място. Сега пазарната капитализация на компанията е по-малка от тази на Chevron, Eli Lilly & Co. и Procter & Gamble.

Meta, която преди време беше една от любимите компании на Wall Street, постепенно губи привлекателността си за трейдърите. Най-малко три инвестиционни банки - Morgan Stanley, Cowen и KeyBanc Capital Markets, понижиха рейтинга на книжата ѝ, след като компанията обяви разочароващи прогнози за приходите за тримесечието.

„Meta остава твърде агресивна в инвестициите си в дългосрочни инициативи въпреки рязкото забавяне на очаквания ръст на приходите“, коментира Мандип Сингх, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Очакванията на компанията за оперативните и капиталовите ѝ разходи през 2023 г. са изненадващи предвид буксуването до момента на усилията ѝ в областта на метавселената“, допълва той.

Макар че спадът в предборсовата търговия в четвъртък е голям, той бледнее в сравнение с рекордния ѝ срив през февруари, когато книжата ѝ поевтиняха с 26% след слаб отчет и тя изтри 251 млрд. долара от пазарната си стойност. Това беше най-голямото изтриване на пазарна стойност за американска компания в историята.

Спадът на акциите тази година привлече инвеститори, търсещи стойност, които купуват потиснати книжа с очакване за обрат. Но няма признаци тези залози скоро да се отплатят. Книжата на Meta Platforms се търгуват с 50% отстъпка спрямо Nasdaq 100. Графика: Bloomberg LP Книжата на Meta Platforms се търгуват с 50% отстъпка спрямо Nasdaq 100. Графика: Bloomberg LP

Meta обяви прехода си към инвестиране във виртуална реалност преди една година заедно със смяна на името на компанията от Facebook на Meta Platforms. Компанията съобщи в сряда, че очаква общите разходи за тази година да бъдат между 85 и 87 млрд. долара.

През 2023 г. те ще нараснат до 96-101 млрд. долара. Това е големият негатив, тъй като инвеститорите се надяваха, че Meta агресивно ще намали разходите, коментира Нийл Кемплинг, анализатор в Mirabaud Securities.

Тримесечните капиталови разходи на компанията се равняваха на общите разходи за цялата минала година на всички компании в S&P 500 с изключение на 16.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още