IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск загуби дело срещу регулатор на речта на омразата

Американски съдия отхвърли жалбата на милиардера срещу неправителствената организация CCDH

14:37 | 26.03.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американски съдия отхвърли делото на Илон Мъск срещу неправителствена организация, която го обвини, че е допуснал увеличаване на речта на омразата в неговата социална мрежа X, преди позната като Twitter, предава Ройтерс.

Окръжният съдия Чарлс Брайер в Сан Франциско заяви, че е „очевидно“, че X на Мъск е съдила Центъра за противодействие на дигиталната омраза (CCDH), защото не харесва критиките му и смята, че разследването на организацията ще навреди на имиджа на X и ще изплаши рекламодателите.

„X заведе този случай, за да накаже CCDH за публикации на CCDH, които критикуват X Corp, и може би за да разубеди други, които биха искали да се включат в такава критика“, пише Брайер.

„Невъзможно е да прочетете жалбата и да не заключите, че X е много по-загрижена за речта на CCDH, отколкото за методите за събиране на данни“, допълва той.

В изявление по случая X посочва, че планира да обжалва.

Решението е удар за Мъск, третият по богатство човек в света, който от много години се представя като защитник на свободата на словото.

Но откакто плати 44 млрд. долара за Twitter през октомври 2022 г., той е изправен пред критики за уволнението на твърде много хора, които следяха за дезинформация, както и от групи за граждански права за допускане на по-вредни и обидни публикации.

Имран Ахмед, главен изпълнителен директор на CCDH, посочва, че решението на Брайър потвърждава правото на неговата група „да държи отговорни социалните мрежи за решенията, които вземат зад затворени врати“.

Роберта Каплан, която е адвокат на неправителствената организация, твърди, че решението показва, че Мъск „не може да подчинява закона според волята си“.

Мъск и X са изправени пред редица други съдебни дела, включително твърдения на бивши ръководители на Twitter, че Мъск неправомерно е задържал изплащането на обезщетения, както и обвинения от доставчици, които твърдят, че не им е било платено.

Tesla, компанията за електромобили, която Мъск управлява, отделно е изправена пред няколко съдебни дела, които твърдят, че толерира тормоза над работници. Компанията отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още