IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

X заведе дело срещу организация, бореща се с речта на омразата

Социалната мрежа твърди, че е станала обект на неверни твърдения, заради които рекламодателите са се отдръпнали

13:30 | 01.08.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Социалната мрежа X, преди известна като Twitter, заведе дело срещу неправителствена организация, която се бори с речта на омразата и дезинформацията, обвинявайки я, че е изтъкнала неверни твърдения и е насърчила рекламодателите да спрат инвестициите си в платформата, предава Ройтерс.

Американски медии по-рано писаха, че X, която е собственост на Илон Мъск, е изпратила писмо до Центъра за противодействие на омразата онлайн (CCDH) и е заплашила да съди организацията за неуточнени щети.

В отговор на писмото адвокатите на CCDH обвиняват X в „сплашване на онези, които имат куража да се застъпват срещу подстрекателството, речта на омразата и зловредното съдържание онлайн“. Освен това твърдят, че обвиненията на X не са базирани на факти.

Делата са свързани с информация в медиите, публикувана през юли, в която се твърди, че изследванията на CCDH посочват, че речта на омразата срещу малцинствените групи в платформата се е увеличила.

X и главният изпълнителен директор Линда Якарино определиха доклада като неверен и посочиха, че е базиран на „колекция от неправилни, подвеждащи и остарели показатели, предимно от периода малко след придобиването на Twitter”,

В публикация в блога си от понеделник X посочва, че CCDH е получила достъп до нейните данни без разрешение и я обвини, че тегли незаконно данни от платформата ѝ, нарушавайки правилата на X.

Социалната мрежа повтори, че показателите, включени в изследването, са използвани извън контекста, за да се направят необосновани твърдения относно X.

CCDH не е отговорила на запитванията за коментар извън традиционното работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още