IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск призна, че често сам си вреди заради импулса си да говори

Милиардерът заяви, че може да е най-големият си враг

09:22 | 09.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският предприемач Илон Мъск заяви, че е „виновен за много случаи, в които сам си нанася щети“, докато беше разпитван по дело, обвиняващо го в насърчаване на теория на конспирацията, лъжливо идентифицираща мъж от Калифорния като федерален агент, представящ се за неонацистки уличен кавгаджия, пише Bloomberg.

Но милиардерът също така заяви, че не смята, че е нанесъл „значителни“ щети върху 22-годишния евреин, който го съди за клевета.

„Има известен риск това, което казвам, да е неправилно, но трябва да се балансира между това и смразяващия ефект върху свободата на словото като цяло, което би подкопало цялата основа на нашата демокрация“, коментира Мъск в показанията си под клетва, публикувани в понеделник, въпреки искането на адвоката му думите му да останат поверителни.

Делото срещу Мъск беше заведено в щатския съд в Тексас през октомври от Бен Броуди, след като подкрепи публикация в социалните мрежи, която сравнява профила на Броуди в Instagram със снимка на привърженик на превъзходството на бялата раса, който участва в сблъсък с група от Портланд, Орегон, докато и двете групи протестираха срещу Прайда в града.

В интернет някои хора цитираха профила, от който Броуди е идентифициран като завършил политически науки в Калифорнийския университет в Ривърсайд, който планира да работи за правителството. Според въпросните хора уличното сбиване е било организирано от властите, за да дискредитират десни групи. Подобни фалшиви твърдения бяха разпространени за бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г., както и за редица масови стрелби.

В делото си Броуди твърди, че той и семейството му са претърпели вълна от тормоз от недоволни непознати, очевидно мотивирани от изявлението на Мъск. Мъжът твърди също така, че се опасява от дългосрочни последици за кариерата си.

Въпреки че коментарите на Мъск в социалните мрежи са го вкарвали в съда и преди, сега за първи път той е съден за клевета, откакто придоби Twitter през 2022 г. за 44 млрд. долара и го ребрандира на X.

На 27 март Мъск заяви в показанията си, че не е познавал Броуди, нито е бил злонамерен към него.

„Моята цел е просто платформата X да бъде най-добрият източник на истина в интернет“, е казал той на адвоката на Броуди, Марк Банкстън, според препис от 115 страници. „И когато се опитвате да разберете истината за нещата,... има дебат. Този дебат, знаете, върви по един или друг начин, но това е активен дебат.”

В друг момент от разпита Мъск каза, че понякога самият той е най-големият си враг.

Съдията го попита дали е казал на биографа си Уолтър Айзъксън: „Толкова често съм се прострелвал в крака, че трябва да си купя ботуши от кевлар“.

„Бихте ли казали, че от миналото лято сте знаели, че сте имали известни трудности в обуздаването на импулсите си в Twitter”, пита съдията.

„Бих казал, че аз... знаете, виновен съм за много случаи, в които сам си нанасям щети“, коментира Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 седмици
Ми да спре транквилантите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още