IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови предизвикателства пред медийните магнати

Създателите на Amazon и eBay преосмислят ролята на медиите

09:57 | 10.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови предизвикателства пред медийните магнати

Може би най-голямата новина в американската журналистика от началото на годината е огромното вливане на пари в брой от лидерите в сферата на технологиите. Създателите на eBay, Amazon и Facebook са сред нарастващата група технологични предприемачи, които наляха повече от  половин милиард долара в сектора, в опит да изградят ново светло бъдеще за американските медии, съобщава The Daily Beast.

Основателят на eBay Пиер Омидиар направи инвестиция от 250 млн. долара в нова компания за дигитална медия. Подобен род инвестиции не са чужди и на Джеф Безос, който купи The Washington Post за почти същата сума. Целта и на двамата е преразглеждане на бизнес модела на медиите.

Историите, които ангажират обществеността с необходимостта от промяна в системата за американците в риск, изискват нова журналистическа инвестиция, която визионери , като Омидиар и Безос твърдят, че искат да подкрепят. Те търсят ясен поглед върху дисбаланса на силите, които е в полза на едни, но същевременно унищожава цели общности и поколения.

Новите медийни начинания целят да подкрепят журналисти като Шейн Бауър, който разкри нечовешките условия в затворите в Калифорния. Идеята е да се обърне внимание на хората в риск, като се погледне в най-тъмните кътчета, където най-уязвимите са принудени да живеят – зад вратите на затворите, в домовете за приемна грижа, местата за непълнолетни престъпници.

Новият модел предполага техните гласове да бъдат чути, но за целта са необходими смели лидери в областта на медиите, които са готови да осветят най-дълбоките проблеми на системата. 

Лидерите в технологиите искат да променят начина, по който работят и живеят, така че да намерят възможности за преодоляване на големите проблеми и въпроси в обществото. Визионерите са твърдо решени да използват четвъртата власт, за да преоткрият истинската журналистика и да призоват хората да бъдат смели.

„Вярвам дълбоко в ролята на журналистиката“, заяви Омидиар, след което призова всички новатори да се включат в „преоткриването“ и да се отдадат напълно на журналистиката, така че да се погледне наистина критично на цялата порочна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още