IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет пренаписва правилата на вестникарската индустрия

Сантименталност, но не само - легендата иска да превърне печатните си инвестиции в печеливш бизнес

17:12 | 12.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любовта на Бъфет към вестниците не е от вчера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Любовта на Бъфет към вестниците не е от вчера. Снимка: Ройтерс

Но вестниците в никакъв случай не са субсидиран бизнес. Те ще започнат да отчитат печалби, заяви Бъфет по време на годишното общо събрание на Berkshire през 2013 година. За вестникарските си инвестиции той се стреми към следданъчна печалба от най-малко 10 на сто. Тези, които не успят да го направят, са в опасност. Инвеститорът вече закри News & Messenger of Manassas от Вирджиния, тъй като изданието „гори много пари в един силно конкурентен пазар“.

Ако амбициозните цели обаче не бъдат постигнати, редакциите не са непосредствено и веднага заплашени със закриване. Поради малкия дял на пресата от общия портфейл акционерите на Berkshire позатварят едното си око, дори ако вестниците не отговарят задължително на профила за другите дейности на Бъфет.

"За този бизнес не се нуждаем от много капитал, а и той е много близо до сърцето му", казва мениджърът на хедж фонд Джеф Матюс, който е написал книга за Berkshire. „Той вижда, че Berkshire може да играе тук и почти не се страхува от конкуренция от страна на другите участници в наддавания за вестници".

Много от печатните издания са в тежко финансово състояние. Повечето от тях трябва да се стегнат заради спада на рекламните приходи и ограничен тираж и трябва да се изправят пред засилващата се интернет конкуренция. През последните години много вестници бяха безцеремонно закрити, а много именити редактори се озоваха на улицата. 

И Бъфет не си прави никакви илюзии. В едно от последните си писма до акционерите той признава, че браншът вероятно няма да има устойчиво възстановяване. Той и партньорът му Чарли Мънгър обаче щели да продължават да купуват печатни издания, когато видят икономически смисъл в сделките.

Дуото ще се фокусира върху малките градове и общности, където местните вестници имат практически монопол над новините, които се осъществяват пред вратите на домовете. Местните вестници трябвало да се обогатят с цифрово съдържание, предупреждава Бъфет. След това ще успеят да привличат и достатъчно приходи от реклама и разпространение, за да оцелеят.

Медийното подразделение на Бъфет BH Media очевидно не работи зле. Неговият директор Тери Крьогер, който подобно на Бъфет е от Омаха, уверява, че то е печеливш бизнес. Но мениджърът не желае да разкрива финансови детайли. Подразделението също до голяма степен е без дългове. Крьогер иска да оформи BH Media в дигитално ориентиран бизнес.

Вестниците на Berkshire експериментират същевременно с онлайн бюлетини, мобилни приложения и платежни модели за онлайн читателите си. В крайна сметка от всички вестници се очаква да се изправят на крака благодарение на цифровите си абонаментни предложения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Vatman
преди 10 години
Имам усещането, че Бъфет си прави бъзици с пишман инвеститорите... посланието според мен е следното: Показвам ви как дори до инвестирам в най-умрелите бизнеси, пак ще има *** да ме последват... следващата стъпка ще е основаване на компания за пощенски гълъби, която да излезе на борсата с чудовищен успех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Добре ще е една "уека" редакция да се направи. Примерно - "леко прасяшалия" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още