IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите човешки права – футболът по телевизията трябва да е безплатен?

Лидерите по целия свят разбират, че Мондиалът е и политическа възможност

15:12 | 10.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Бразлия полуфиналът с Германия се излъчваше по три различни канала, така че дори да искаха, бразилците трудно можеха да избегнат кадрите от болезненото поражение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Бразлия полуфиналът с Германия се излъчваше по три различни канала, така че дори да искаха, бразилците трудно можеха да избегнат кадрите от болезненото поражение. Снимка: Ройтерс

Страни, в които рядко има единодушие по дадена тема, всички от единни в едно нещо – мачовете от световното първенство по футбол трябва да се предават гратис. В списъка на страните, в които мачовете за Световната купа през 2014 г. се показват по  обществена или национална телевизия, влизат Русия, Великобритания, Португалия, Венецуела, Еквадор, Китай, Австралия, Япония, Южна Корея, Германия, Холандия, Канада, Гърция, Швейцария и Полша.

Дори и страни, чиито футболни отбори дори не са се класирали за първенството, като Чешката република, Словакия, Словения и България, се смята, че футболът от Мондиала трябва да предава безвъзмездно по обществената телевизия.

В САЩ мачовете се излъчват от американския канал ESPN, но те са видими само за кабелните абонати. Само мачовете от началната фаза бяха безплатно излъчвани по канала Univision.

В нито една друга страна обаче мачовете не се отразяват толкова широко, както в Бразилия. Това може да има и обратен ефект, както стана видно, след като Бразилия загуби от Германия в полуфинала във вторник с 1:7. Мачът се излъчваше по три различни канала, така че дори да искаха, бразилците трудно можеха да избегнат образа на болезненото поражение.

На други места мачовете наистина са безплатни за всички, но не се показват без цензура. Така например иранската държавна телевизия IRIB излъчва мачовете за Световната купа с 10 секунди забавяне, за да може "неислямски" кадри на пиещи алкохол футболни фенове и жени с къси тениски и панталони да бъдат изрязвани. За първи път в страната бе забранено и публичното гледане в кафенета и ресторанти - вероятно от страх за "неповторимата култура на Бразилия", както бе формулирана позицията на иранския цензуриращ орган. 

В Италия мачовете с участието на Скуадрата можеха да се гледат безплатно, но за всички други бе нужен абонамент за платения канал Sky Italy. В Мексико двата канала Televisa и TV Azteca, които контролират повече от 90 процента от безплатната телевизия, се съгласиха да предават едни и същи 30 мача. За останалите мексиканците трябваше да платят абонамент за платена телевизия.

В Колумбия в момента тече спор между станциите и кабелните доставчици. Колумбийските станции призовават за въвеждане на нова такса, но доставчиците не искат да я поемат. Това увеличава вероятността телевизионните канали, които контролират предаването на мачовете, да оставят доставчиците извън играта. Планира се преговорите да продължат най-рано през септември, но тогава Световното първенство отдавна ще е минало.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Как беше онова - спортът е новият опиум за масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още