IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите човешки права – футболът по телевизията трябва да е безплатен?

Лидерите по целия свят разбират, че Мондиалът е и политическа възможност

15:12 | 10.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Бразлия полуфиналът с Германия се излъчваше по три различни канала, така че дори да искаха, бразилците трудно можеха да избегнат кадрите от болезненото поражение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Бразлия полуфиналът с Германия се излъчваше по три различни канала, така че дори да искаха, бразилците трудно можеха да избегнат кадрите от болезненото поражение. Снимка: Ройтерс

Aржентинският президент Кристина Кирхнер изживява трудни времена- икономиката „боледува“, инфлацията се покачва до небето, рейтингът на одобрение е едва постните 26%.

Единствените добри новини идват от футбола – след скучни нулеви 120 минути аржентинският национален отбор победи с дузпи Холандия и се класира за финала на Световното първенство. Кирхнер може да се възползва от класирането за финала на Мондиала, за да придърпа отново лудите по футбола аржентинци обратно на своя страна, пише Wall Street Journal.

В края на краищата именно нейното правителство се погрижи за това опъващият нервите мач да може да се гледа безплатно по телевизията. През 2009 г. Кирхнер и нейните министри отнеха доходоносните права за излъчване на мачовете от частна телевизия и така позволиха на цялата страна да следи футболните мачове на отбора по телевизията. По-конкретно, това означава, че в неделя по-голямата част от наброяващото 42 млн. души население вероятно ще бъде пред малките екрани за финала срещу Германия. 

Още по време на първенството през 2010 г. футболните мачове бяха излъчвани безплатно чрез каналите на държавната телевизия, което бе много добре прието от широката публика и дори сред критиците на правителството. И по-рано някои мачове от Световното първенство се излъчваха безплатно, но малко аржентинци имат кабелна телевизия или живеят в района на приемане на съответните предавателни кули.

Когато през 2009 г. държавата взе за себе си тв правата, риторично бяха отправени тежки обвинения.

Подкрепена от аржентинската футболна легенда Диего Марадона, Кирхнер обвини частните телевизии, че „отвличат“ головете от публиката по същия начин, по който в предиода 1976-1983 г. управляващата военна диктатура отвлича и измъчва хиляди аржентинци. С неподходящото сравнение Кирхнер предизвика буря от възмущение. А Адолфо Перес Ескивел, носител на Нобеловата награда за мир, нарече изказването ѝ "нечовешко".

Да можеш да гледаш мачовете от Световното първенство не може да бъде основно човешко право. Но лидерите по света знаят, че много хора гледат на това по друг начин. И именно това прави Мондиала толкова политическа тема.

Пример за това е Тайланд - през тази пролет военна хунта завзе властта и принуди частна компания да покаже 64 мача от първенството безплатно - почти три пъти мачове повече от първоначално планирания обем. Новата власт искала по собствените ѝ думи "да направи тайландския народ отново щастлив".

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Как беше онова - спортът е новият опиум за масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още