IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни медии напускат Русия

CNN напуска страната до края на годината, а норвежката инвестиционна група Skagen продава дела си в CTC Media

11:55 | 11.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Чуждестранни медии напускат Русия

След над четвърт век присъствие на руския пазар американският новинарски телевизионен канал CNN International напуска страната до края на годината, става ясно от писмо на Turner Broadcasting System Europe Limited, дъщерна компания на собственика Turner Broadcasting System (TBS), до кабелните оператори в страната.

Причините за решението първоначално не бяха назовани. Впоследствие от изявление на TBS стана ясно, че „причината са последните промени на руското законодателство, засягащо медиите. Руското представителство на CNN засега не коментира писмото, пише руският икономически вестник „Ведомости“. 



„Компанията проучва варианти за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и приключва съществуващите договори, но не закрива московското бюро на CNN“, пояснява представител на TBS пред агенция ТАСС.

В края на септември руският парламент прие закон, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%. Преди това се позволяваше на чуждестранни физически и юридически лица да контролират до 50% от телевизионните канали. За печатните и интернет изданията нямаше ограничения. Законът бе подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин.

CNN предава в Русия от края на 80-те години. След 1991 г. стартира с денонощните излъчвания, а през 1993 г. американската телевизия става основен източник за събитията, когато изпратени от тогавашния президент Борис Елцин танкове стреляха по сградата на парламента, в който се бяха барикадирали негови противници. 


В момента програмата на CNN се излъчва чрез 38 сателита до над 200 млн. домакинства в 212 страни. Собственик на CNN и TBS е американският медиен концерн Time Warner, който държи още HBO и Warner Bros.

В понеделник стана ясно, че от руския пазар се оттегля и норвежката инвестиционна група Skagen, който продава дела си от медийния холдинг CTC Media. За сделката става ясно от тримесечния доклад на фонда Skagen Global, който държи пакета с акции, пише ТАСС.

„Изненадващо руският парламент прие закон, който ограничава чуждестранната собственост на средствата за масова информация до 20%. Акциите на компанията отчетоха рязък спад. Въпреки че акциите изглеждат сравнително евтини, те повече не са привлекателни заради рисковия профил и ниската доходност, предизвикани от политическите рискове", се казва в отчета на компанията.

Другият голям миноритарен акционер в СТС Media е шведската Modern Times Group (MTG) с 38%, а 25% са на кипърски структури, свързани със санкционираната банка "Россия" на Юрий Ковалчук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Това е заради закона, че чужденците не могат да имат бруто над 20% от капитала на една медия.Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Това е заради закона, че чужденците не могат да имат бруто над 20% от капитала на една медия.Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още