IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг се загрижи за интернетa в бедния свят

Facebook и Сие формират нов технологичен алианс, който да даде възможност на повече хора от развиващите се пазари да бъдат онлайн

10:25 | 21.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зукърбърг: &quot;Всичко, което Facebook прави, е да даде на всички хора по света силата да се свързват&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зукърбърг: "Всичко, което Facebook прави, е да даде на всички хора по света силата да се свързват". Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. (FB) Марк Зукърбърг формира група заедно с други технологични компании за разширяване на достъпа до интернет за 5-те милиарда души, които все още не влизат в мрежата.

Новата група, Internet.org, включва партньорства с производителите на мобилни устройства Samsung Electronics Co. и Nokia Oyj и производителя на чипове Qualcomm Inc., се казва в изявление на Facebook от вчера. Около една трета от населението на света, или 2,7 милиарда души, има достъп до интернет, а групата ще помогне на онези, които все още не могат да си позволят да се свързват онлайн, пише в съобщението.

„Всичко, което Facebook прави, е да даде на всички хора по света силата да се свързват“, заявява Зукърбърг. "В развиващите се страни съществуват огромни бариери за свързване и присъединяване към икономиката на знанието. Internet.org обединява глобално партньорство, което ще работи за преодоляване на тези предизвикателства".

Новата група, която следва собствените усилия на Facebook за разширяване на достъпа на интернет на развиващите се пазари, възнамерява да разработва проекти и да мобилизира индустрията и правителствата за даване на възможност на повече хора да влязат онлайн. Facebook, собственик на най-голямата услуга за социална мрежа в света, търси нови начини за привличане на повече хора към услугата си, която има повече от 1,15 млрд. потребители. 

Други партньори са компанията за уеб браузинг Opera Software ASA и доставчикът на оборудване за безжични телекомуникации Ericsson AB. Групата ще се фокусира върху три ключови области за развиващите се страни, включително пускане на уеб на достъпни цени, по-ефективно използване на данни и подкрепа за развитието на нови бизнес модели за подобряване на достъпа.

„Ние се ангажираме с формирането на едно общество на мрежите - където всеки и всичко ще бъде свързано в реално време", казва в изявлението главният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг. „Ние вярваме, че свързаността и достъпът до интернет подобряват живота на хората".

В публикуваната вчера „Бяла книга“ Зукърбърг заявява, че "икономиката на знанието" е бъдещето и повече хора трябва да могат да се присъединят към нея с достъп до интернет, като дават възможност на промишлеността да увеличи печалбите и за изграждане на инфраструктурата.

"Ние вярваме, че е възможно устойчиво да се предоставя свободен достъп до основни услуги на интернет по начин, който позволява на всеки с телефон да получи интернет", пише той. "Днес общите разходи за предоставяне на данни са около 100 пъти по-високи от това, което може да бъде икономически изгодно".

Facebook вече е инвестирала повече от 1 млрд. долара, за да помогне на хората в развиващите се страни да се присъединят към мрежата, и планира да направи повече, твърди още Марк Зукърбърг в Бялата книга.

Зукърбърг се опитва да разширява влиянието си в по-широки въпроси извън неговите всекидневни задължения като главен изпълнителен директор на базираната в Менло Парк, Калифорния, компания. През април той обяви създаването на група, наречена Fwd.us, която да лобира за промяна на имиграционните закони на САЩ. През февруари пък той приветства губернатора на Ню Джърси Крис Кристи в дома си в Калифорния, като му помогна за набирането на средства за политическа кампания.

Сега анонсираната група следва инициативата на Facebook "Open Compute", която се стреми да разшири достъпа до енергийно ефективен хардуер в корпоративни центрове за данни.

По-рано през тази година и друг голям американски технологичен концерн тръгна в тази посока. Google Inc. разкри плановете си да се разшири интернет достъпа чрез така наречения " Project Loon". Google иска да използва балони с хелий, оборудвани с антени, компютри, батерии, навигационни системи, които черпят енергия от слънчеви панели. Те ще летят на височина два пъти по-висока от тази, на която летят пътнически самолет и благодарение на тях от Google се надяват да осигурят скорост, подобна на повечето 3G мрежи. Целта е да се осигури свързаност на хората в селски или отдалечени райони на света.

Този ход на Google предизвика остри коментари от страна на Бил Гейтс, председател на Microsoft Corp, в интервю по-рано този месец в Bloomberg BusinessWeek.

„Когато стотици хора умират от малария, предполагам, ще погледнат нагоре и ще видят тези балони. Но не съм сигурен как те ще им помогнат", каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
M37Unseen
преди 10 години
Всеки заслужава да имат бърз интернет ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още