IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

71% от безжичния пренос на данни в ЕС се осъществяват чрез Wi-Fi

Според ново проучване на Европейската комисия все повече хора използват безжичен интернет и тази тенденция ще продължи

08:58 | 02.08.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
71% от безжичния пренос на данни в ЕС се осъществяват чрез Wi-Fi

71% от целия европейски безжичен пренос на данни в ЕС през 2012 г. са осъществени при използването на смартфони и таблети чрез Wi-Fi, като тази стойност вероятно ще достигне 78% до 2016 г. Това показва ново проучване на Европейската комисия за използването на безжичен интернет.

Изненадващите резултати показват как по-ниските разходи за потребителите променят тяхното поведение и се препоръчва да бъде предоставен допълнителен радиочестотен спектър в ЕС зарази нарастващото търсене.

3G/4G мрежите са от основно значение за използването на мобилни услуги, но в момента правата за ползване на радиочестотен спектър, необходим за работата на тези мрежи, са скъпи. Потребителите плащат висока цена за използването им (например при роуминг), а в много части на Европа мрежите са претоварени.

„Системите, при които споделяте вашата Wi-Fi мрежа с други хора, са чудесен пример за това как можем с общи усилия да подсигурим по-добър интернет достъп за всички. Всички в Европа трябва да имат възможност да използват интернет, когато не са вкъщи или на работа“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Комбинираното използване на Wi-Fi и друга инфраструктура от малки клетки, които допълват традиционните макроклетъчни мобилни базови станции, може да облекчи натовареността на 3G/4G мрежите чрез пренос извън тези мрежи и същевременно да се намалят разходите за операторите и за потребителите.

По-широкото използване на тези технологии би позволило на операторите да спестят десетки милиарди евро, когато модернизират мрежите си. Потребителите ще спестят пари, като използват безжичен интернет, когато се намират в близост до точка за достъп до Wi-Fi, вместо да плащат за пренос на мобилни данни. Чрез малките клетки може също така да се разширява покритието на мрежите в труднодостъпни места, включително във вътрешността на големи сгради.

Според проучването безжичният интернет се използва най-често в домашна и работна среда. Наблюдава се бързо разпространение на Wi-Fi на обществени места, като например кафенета, летища или гари, както и от мобилните оператори, които се стремят да облекчат преноса на данни в претоварените 3G мрежи. Това помага на операторите да посрещат прогнозираното годишно увеличение от 66% на търсенето на пренос на мобилни данни за периода 2012-2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Cookie
преди 10 години
Мобилните мрежи са с доста стари технологии и позволяват с минимална инвестиция да снифиш целят трафик на ползващите мобилната клетка на около. Препоръчвам ви да не правите транзакции през мобилните мрежи. А за облъчването на органите е друга тема. Тази енергия се поглъща от организма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
triabvami
преди 10 години
Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на микровълнови полета-WiFi:световъртеж, главоболие, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, вродени дефекти, увреждания на плода, спонтанен аборт, стерилитет, болки в сърдечната област, болки в гърдите, болки в крайниците, болки в ставите, загуба на памет и концентрация, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, нарушена нервна система, нарушенo кръвно налягане, нервност, храносмилателни проблеми, затруднено дишане, храносмилане, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още