IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската агенция за сигурност е събрала 250 млн. адресни книги за година

По-голямата част от електронните писма обаче са били спам от фалшиви адреси

14:11 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страстта към събиране на данни на американската Агенция за национална сигурност (NSA) очевидно не познава граници. Според материал на Washington Post агентите са посягали масово и към адресни книги и контакти в акаунтите за електронна поща и услуги за съобщения.

Само в един-единствен ден през миналата година NSA се е докопала до повече от 444 000 адресни книги в Yahoo, над 100 000 в Hotmail, около 82 000 във Facebook, почти 33 000 в Gmail и почти 23 000 в други услуги, които не са споменати. Това става ясно от презентация на самата агенция, според която това е „средностатистичексият добив на ден“, пише още Washington Post. Така се оказва, че на година агенцията може да получи повече от 250 милиона е-мейл адресни книги.

Събирането на контакти е толкова обхватно, че понякога заплашвало да претовари капацитетите за  съхранение, пише още Washington Post.

Анализът на тези данни би позволило на разузнаването наред с други неща да търси скрити връзки между контактите. Колекцията се е попълвала чрез тайни споразумения с чуждестранни телефонни компании или приятелски разузнавателни служби. Въпреки че става дума преди всичко за акция извън пределите на САЩ, двама висшестоящи американски разузнавателни служители са потвърдили пред вестника, че са били засегнати и контактите на много американци. Според различни оценки броят им е в диапазона от милиони до десетки милиони.

Говорител на кабинета на директора на NSA е заявил пред вестника, че агенцията търси информация за терористи, наркотрафиканти и контрабандисти. „Ние не се интересуваме от личната информация на обикновените американци".

Съхраняваните онлайн списъци с контакти са по-богати източници на данни от записите в телефоните. Адресните книги съдържат не само имена и имейл адреси, но и телефонни номера, адреси и информация за семействата и бизнеса.

NSA не е била упълномощена нито от Конгреса, нито от специално компетентния съд за „събиране на списъци с контакти в насипно състояние“. Високопоставен сътрудник на разузнаването е заявил, че ако това се случва от място в САЩ, ще бъде нелегална операция. Затова тайните служби действали по тази операция от различни места по целия свят.

И спам съобщенията също се превърнали в значителен проблем за NSA, тъй като сървърите за данни са се задръствали с неособено полезна информация. По-голямата част от електронните писма са представлявали спам от фалшиви адреси. 

Говорители на Google, Microsoft и Facebook са заявили пред вестника, че компаниите им не предоставят помощ за държавното събиране на данни. От Yahoo заявяват, че от януари всички имейл съобщения ще бъдат криптирани. Google бе първата компания, която направи това – още през 2010 г. 

Всичко по темата с подслушванията четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още