IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за събиране на информация в САЩ не е предотвратила нито един атентат

Дори да сработи веднъж обаче инвестициите и усилията ще си струват, посочиха експерти по национална сигурност пред Сената

09:59 | 15.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Програмата за събиране на информация в САЩ не е предотвратила нито един атентат

Правната комисия на Сенатa в САЩ изслуша доклада на групата, отговаряща за обещания от президента Барак Обама мониторинг на тайните служби.

Бившият съветник по контратероризъм на Белия дом Ричард Кларк и бившият заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел защитиха инструментите и подходите на спецслужбите. Според двамата, ако програмата за събиране на мета данни чрез интернет и телефонни компании е съществувала преди 11-и септември, тя би могла да предотврати трагедията.

Експертите по национална сигурност признаха пред сенаторите, че до момента програмата за събиране на данни, с кодово име „Програма 215“, не е предотвратила нито един голям терористичен акт. Въпреки това според тях това не е знак, че тя е неуспешна. По думите им, дори и тя да сработи веднъж, инвестициите и усилията ще си струват.

Според Ричард Кларк, ако информацията, с която са разполагали федералните служби, е била споделена с ФБР, то тайните служби биха се обърнали веднага към съда с молба да предприеме мониторинг на подозрителни телефонни обаждания.

Експертната група беше създадена от президента Барак Обама след скандала с подслушванията от страна на Агенцията за национална сигурност (АНС) в САЩ. До момента групата е дала препоръки за реформа в юридическата рамка, в която оперира АНС.

Наскоро Кларк разкри, че предложенията за реформи са предназначени да гарантират изграждането на достатъчно бариери, които да попречат на Америка да се превърне в полицейска държава. Той смята, че е необходимо ограничаване на правомощията на службите. По думите на съветника на държавния глава са необходими гаранции за защита на неприкосновеността на личния живот. 

От своя страна Едуард Сноудън, който предаде на медиите 250 000 секретни документа на службите, разкриващи шпионажа, ще бъде включен в Борда на директорите на престижната фондация „Свобода на пресата“. В официално съобщение Сноудън посочва, че незаконните средства за събиране на данни за гражданите застрашават изконните човешки права, поради което мнението на обществото трябва да бъде чуто.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"Програмата за събиране на информация в САЩ не е предотвратила нито един атентат " Смях в залата:Съществуват доказателства от първа ръка за НЕЖЕЛАНИЕТО на американските органи за контрол на масите това да се случи. Трогателна е наивността на истински загрижените хора /и там, и тук/ да се реши самият проблем. На практика, неговото "случайно изтърване" се използва за преднамерени манипулации на общественото мнение за провеждане на определени политики в угода и аз не знам, точно кому. Ала ясно е, такива сенчести кръгове в светлата страна на неограничените възможности съществуват и хич не ги е еня, че страдат собствени съграждани.Бог да е на помощ на обикновените хора. И там, и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още