IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските служби са следели видеочата на Yahoo

В рамките само на шест месеца през 2008 г. са били протоколирани 1,8 милиона видеоразговора

10:28 | 28.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Британските служби са следели видеочата на Yahoo

Разкритието избухна като бомба в Силициевата долина - британската Агенция за киберсигурност GCHQ е записвала през последните години видеоконферентните връзки на милиони хора, които не са подозирали нищо, показва информация на Guardian. Снимки на говорещите на всеки пет минути, а към това следва да се добави и програма за разпознаване на лица, за да се идентифицира видеопотребителят. След това този микс се е съхранявал в огромни бази данни.

В рамките само на шест месеца през 2008 г. са били протоколирани 1,8 милиона видео разговора, особено на потребители на Yahoo, съобщава още вестникът. Британският орган за безопасност отказа да вземе отношение за материала, писан въз основа на документи на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън.

„Yahoo е напълно зашеметена. Ако материалът е истински, това ще представлява напълно ново ниво на незачитане на правата на потребителите ни", се казва в становище на базираната в Сънивейл компания, която твърди, че не е имала представа за тези процеси.

Този най-пресен пример за неограниченото користолюбие на събирачите на данни хвърля светлина върху безпомощността на интернет индустрията като цяло и на фирмите, които твърдят, че се грижат за безопасността на потребителите си в мрежата. Те може и да успяват да отблъснат класически хакерски атаки или крадци на данни за кредитни карти, но Big Brother е навсякъде, хаква всичко и по-добър отвсякога, коментира DPA.

„Правителства, които пишат вируси и зловредни програми. Преди няколко години това все още бе немислимо", заключава Мико Хипонен от F-Secure. Мрачната атмосфера подчертава апокалиптичното настроение в бранша. „Врагът е твърде силен, той има пари, власт и освен това пише законите, които са на негова страна“.

Но не само Великобритания и САЩ водят активно тази кибервойна. Специалистът по електронна сигурност Hypponen представя примери от Пакистан, Индия и Иран, показва договори на германски компании, които изнасят шпионски софтуер в чужбина. Швеция има закон, който разрешава подслушването на всяка интернет връзка, която се осъществява над финландска територия. Това е например голяма част от руския и финландския интернет поток.

Всичко по темата четете тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Кво се правят на ощипани госпожици не мога да разбера. Винаги е било така. И уотъргейт и Цецко Гейт и т.н. Правителствени служби спонсорират теротизъм, организират преврати, покровитетстват канали и какви ли още не безобразия ама сега поне е в интернет, ние сме изненадани А Яху одавна е зашеметена :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още