IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затяга контрола върху Интернет

Всички технологични компании ще са длъжни да съхраняват личните данни на своите руски потребители

09:35 | 05.07.14 г.
Русия затяга контрола върху Интернет

Парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това засилва опасенията за все по-голямата Балканизация на интернет, пише FT.

Това е първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня изданието.

Решението на руския Парламент се основава на законодателството, прието през април, което позволява на регулатора на комуникациите, след получаване на съдебна заповед, да блокира достъпа до услугите на компании, които не се съобразяват с регулациите.

Новият закон трябва да влезе в сила през септември 2016 г., след като бъде подписан от президента на Русия Владимир Путин. Неговото правителство оправдава серия от опити на полицията да се намесва в интернет пространството с мотив да защитава националната сигурност.

Ако новите правила в Русия се приложат изцяло, страната ще се доближи доста до ситуацията в Китай и Иран, които контролират онлайн информацията чрез филтриране и блокиране на чужди услуги и силно цензуриране на вътрешните.

Изпълнението на новите изисквания може също така да се окаже скъпо техническо предизвикателство за големите технологични компании като Google, Facebook и Twitter, които обслужват руските потребители извън страната.

И трите компании попаднаха под “обстрел” от руския интернет регулатор – Роскомнадзор, който се оплаква от липсата на сътрудничество в блокирането на съдържание, считано за незаконно от руските власти. Заради това Москва се закани да блокира Twitter.

Американските технологични групи се изправят пред все по-враждебна среда в няколко европейски страни, макар и по различни причини, посочва още изданието. Основното опасение на Европейския съюз например е за неприкосновеността на личните данни. Европа освен това успя да се наложи за въвеждането на правото да бъдеш “забравен” и принуди Google да започне да премахва линкове от търсачката. Това изискване се превърна в крайъгълен камък за Силициевата долина за разпространение на интернет цензурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още