IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъпките на електронното управление според служебното правителство

Каталог на услугите и административна реформа са абсолютно необходими за е-правителство, смятат министри от кабинета „Близнашки“

13:49 | 10.10.14 г. 1
Стъпките на електронното управление според служебното правителство

Служебният кабинет ще разгледа плановете за електронното управление през следващата седмица, става ясно от стенограмата от правителственото заседание на Министерския съвет.

За да бъде въведено електронното правителство обаче преди това трябва да бъде направен каталог на услугите, които държавата предоставя на гражданите и бизнеса и те да бъдат остойностени, както и да бъде приключена административната реформа, точена с години, смятат министрите.

Военният министър Велизар Шаламанов казва, че ако няма изготвен каталог, ще има паралелно „стотици услуги и стотици такси“, което не е приемливо.

В дискусия за въвеждането на нови такси във връзка с дейността на Националните центрове за обществено здраве, той коментира, че „спорадичното въвеждане на такси не е признак на добро управление“. Шаламанов се позовава на практиката в САЩ, където има въведен каталог на услугите, които правителството предоставя на гражданите и бизнеса. В него е описано колко време отнема попълването на този каталог, както и колко коства това на бюджета на САЩ.

Военният министър посочва още една практика в САЩ – ако искат да гласуват, американските граждани плащат данъците си в САЩ, независимо къде живеят.

„А ние не можем да продължаваме да търпим критика от нашите съграждани, че държавата е разградена. Държавата не е разградена, но който плаща данъци, има право да гласува, който гласува и плаща данъци, има право на каталог на услугите, които администрацията, издържана от тези данъци, предоставя на гражданите и на всеки да е ясно, колко всъщност пряко или непряко плаща“, коментира още военният министър.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяснява, че в момента има списък с административните услуги, които предоставя държавата, и те са повече от 2 хил. Тя обаче признава, че няма изготвен каталог към тях, който да обяснява „кое колко струва“.

„Най-важният въпрос според мен тук е дали наистина се правят тези такси така, че да са разходоориентирани, а не де факто да се пълни бюджетът по някакъв начин от тях“, обяснява още тя.

По време на заседанието на Министерския съвет на 8 октомври вицепремиерът Илияна Цанова посочва още един аспект от въвеждането на електронното управление – необходимостта от извършване на административна реформа преди електронизиране на бюрократичните услуги. „Ние трябва да направим реформата и тогава да видим кои ще бъдат услугите и тогава да въведем електронно управление“, посочва тя.

В началото на заседанието на служебния кабинет премиерът Георги Близнашки е поискал от министрите и справки за назначенията и уволненията в държавните институции в мандата на правителството, става ясно още от стенограмата. По негови данни предходното правителство е извършило над 2 500 назначения и уволнения.

Справките на служебния кабинет трябва да опровергаят съмненията за „поголовни чистки“, смята Близнашки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още