IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Symantec придобива LifeLock за 2,3 млрд. долара

Сред останалите кандидати са били и финансовите инвеститори Permira и TPG

08:48 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през лятото американският концерн за онлайн сигурност Symantec Corp придоби конкурента си Blue Coat Inc за 4,65 млрд. долара, сега наред е нова сделка. Концернът обяви, че купува LifeLock Inc, компания, която предоставя услуги по защита на кражбата на самоличност, за 2,3 млрд. долара, в сделка, с която се надява да подсили продажбите в поделението си за киберсигурност Norton, предава Ройтерс.

Софтуерът за сигурност на Symantec често се инсталира в персоналните компютри. В резултат на това компанията напоследък отчита спадащи продажби, тъй като потребителите използват мобилни устройства повече от традиционните компютри. Докато Norton остава печелившо поделение, приходите от продажбите падат.

„(Norton) спада със спада на пазарния дял на PC-тата. Това придобиване ще донесе 660 млн. долара приходи за потребителския бизнес и ще го върне към устойчив растеж", заяви в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор на Symantec Грег Кларк. 

Агенцията предаде още в неделя, че Symantec води в преговорите за LifeLock. Сред останалите интересуващи се са били и финансовите инвеститори Permira и TPG., предава Bloomberg.

Сделката на Symantec е в съзвучие с усилията на компанията да диверсифицира портфолиото си. През август тя придоби Blue Coat Inc, който помага на фирмите да поддържат сигурността си в интернет, в сделка за 4,65 милиарда долара. Дотогава Кларк заемаше висшия мениджърски пост в Blue Coat, и смени местоработата си след приключването на сделката.

Базираната в Темпе, Аризона, LifeLock предлага услуги, като например наблюдение на новотокрити акаунти и свързани с кредити приложения, за да предупреждава потребителите при неоторизирано използване на тяхната идентичност. Тя също така работи с правителствени агенции, търговци и кредитори, за да ограничи кражбите на самоличност.

Фран Рош, изпълнителен вицепрезидент за поделението Norton, заяви, че Symantec напредва в бизнеса със сигурността на идентичността, но е много далече от 4,4 милиона потребители на Lifelock.

Очаква се Symantec да финансира сделката с парични средства и нов дълг за 750 млн. долара.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, Symantec е в центъра на реорганизирането на своя бизнес и се опитва да набере повече сили на пазара на решения за киберсигурност. Най-големият разработчик на софтуер за сигурност, който сви прогнозата си за продажбите и печалбата по-рано през годината, се опитва да се трансформира и да запази позиции в една индустрия, която е много различна от антивирусния софтуер, който ѝ помогна да се развие в миналото.

По-рано тази година Symantec е водила преговори за придобиването на FireEye, твърди източник, запознат с въпроса. До сделка така и не се е стигнало заради притесненията на Symantec относно потенциала за растеж на FireEye, допълва източникът, пожелал анонимност. Подобно на Symantec, FireEye не успява да се пребори с конкуренцията и наскоро сви прогнозата за приходите си. 

През януари  Symantec продаде бизнеса си за съхранение на данни Veritas на компанията за дялово инвестиране Carlyle Group LP за 7,4 млрд. долара. Технологично фокусираният фонд Silver Lake Partners също направи инвестиции за 1 млрд. долара в компанията на две части през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още