IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки скандалите Uber привлича нови инвеститори

За първи път стартъпът ще продаде голям брой акции на цена, която е същата на хартия като при предишния кръг на финансиране

09:16 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки скандалите Uber привлича нови инвеститори

Говорителите на Uber отказват да коментират темата, както и тези на SoftBank и на Пишевар. От Dragoneer не са отговорили на искането за коментар.

SoftBank се очертава като един от първите, които проявяват интерес към закупуването на акции на Uber. В продължение на месеци конгломератът се опитва да закупи акциите от съществуващи инвеститори с отстъпка от текущата оценка на компанията. За да позволи на Uber да запази оценката си на хартия в размер на 68,5 млрд. долара, SoftBank се е съгласила да вложи малко количество нови пари в компанията на тази цена, според източниците.

Управителният съвет на Uber е предпазлив спрямо предложението на SoftBank заради инвестициите на основателя и главен изпълнителен директор Масайоши Сон в конкурентните компании в Азия. Сон и SoftBank обаче биха могли да предложат стратегическа помощ на Uber в Югоизточна Азия, където услугата изразходва големи суми в опита си да се наложи там. Двете страни работят тихо от седмици, за да проверят дали има достатъчно интерес от страна на продавачите за сделка.

Съвсем наскоро коалицията на инвеститорите, водена от Dragoneer, която включва фирмата за частни капиталови инвестиции General Atlantic и други, е предложила сделка, която би защитила оценката на Uber. Предложението включва малка покупка на нови акции при текущата оценка, но по-голямата част от инвестицията ще дойде чрез закупуване на акции от съществуващи акционери с отстъпка чрез така наречения холандски търг - търг, който започва с висока цена, която намалява до сума, приемлива за купувача.

Управителният съвет на Uber е гласувал преди малко повече от седмица за продължаване на осъществяването на сделката с Dragoneer. Трансакцията обаче се усложнява от появата през миналата седмица на друг инвестиционен консорциум, воден от Пишевар. Групата е направила очевидна оферта за закупуване на акции на Uber от съществуващ инвеститор при оценка на компанията на стойност 68,5 млрд. долара.

Като условие за продажбата Пишевар иска да изкупи 75% от акциите на Benchmark, един от най-ранните и най-големи инвеститори на Uber. Това би накарало Benchmark да се оттегли от мястото си в Борда на Uber.

Отношенията между Benchmark и Uber се влошиха през последните месеци, след като фирмата за рисков капитал стана един от ключовите играчи, които настояваха за оставката на Каланик като директор. През миналата седмица Benchmark заведе и съдебно дело срещу Каланик, за да го принуди да се откаже от мястото си в Борда на компанията.

В отговор Пишевар публикува в петък писмо до Benchmark, в което настоява фирмата да се откаже от мястото си в Борда на Uber и да продаде акциите си на външни инвеститори. Неговото инвестиционно предложение ще намали дела на Benchmark в компанията до такава степен, че да се наложи тя да се откаже от мястото в борда на директорите на Uber.

„Въпреки че публично ви помолих да се оттеглите от борда на Uber в светлината на общите обстоятелства, изказвам огромна благодарност за ролята ви в подпомагането на развитието на компанията в миналото", казва Пишевар в ново писмо до Benchmark в събота, което е било получено от The New York Times.

Говорител на Benchmark не е отговорил на искането за коментар.

През миналата седмица в Twitter Benchmark заяви, че е „невероятно оптимистична за бъдещето на Uber" и вярва, че компанията може да достигне оценка в размер на 100 млрд. долара. Benchmark обаче заяви, че Uber ще трябва да има правилния изпълнителен директор и да бъде отговорна пред своите клиенти, шофьори и служители преди да се превърне в „една от определящите компании на нашето време".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още