IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Uber се стреми да вкара делото с Benchmark в частен арбитраж

Това би позволило подробности от показанията да не стават обществено достояние и ще му даде възможност да предостави повече доказателства

09:47 | 15.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Травис Каланик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Травис Каланик. Снимка: Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Technologies Inc. Травис Каланик смята, че делото, заведено от компанията за рисков капитал Benchmark, с което се иска свалянето му от Борда на компанията, може да бъде решено чрез частен арбитраж, предава Bloomberg.

В писмо от понеделник до съда в Делауеър адвокатът на Каланик заяви, че претенциите на  Benchmark са предмет на задължителна арбитражна разпоредба, съдържаща се в договора за гласуване, който е във фокуса на делото. Вкарването на делото в арбитраж вероятно ще извади данните за претенции от центъра на общественото внимание и освен това може да даде възможност на Каланик да  представи доказателства, които биха могли да бъдат забранени при съдебен процес. 

През миналата седмица Benchmark заведе дело срещу съоснователя на компанията за споделено пътуване в щатския съд в Делауеър, заявявайки, че той е измамил фирмата с цел да заеме три места в борда. Делото ескалира спора между Каланик и Benchmark, един от първите инвеститори на Uber, който държи 13 процента от акциите. Партньорът в Benchmark Бил Гърли ръководеше опита да се измести Каланик като главен изпълнителен директор през юни.

Адвокатът на Каланик заявява в писмото, че планира да подаде документи, противоположни на исканията на фонда за ускоряване на делото и ще подаде искане за прекратяване на делото или преместването му към арбитраж.

В изявление в понеделник Каланик критикува инвеститора, заявявайки, че е „разочарован и объркан от враждебните действия на Benchmark, които очевидно не са в най-добрия интерес на Uber и неговите служители, от чието име те твърдят, че действат“. Той обеща да продължи да работи „неуморно" с Борда на компанията с цел да се намери и наеме следващият главен изпълнителен директор.

Benchmark също написа писмо в понеделник, адресирано до служителите на Uber, обяснявайки решението на фирмата за рисков капитал да съди Каланик. В писмото си Benchmark казва, че Каланик не е успял да обясни решението си да промени споразумението за гласуване в компанията, давайки на Борда повече контрол чрез добавянето на нови директори.

Каланик подаде оставка през юни след серия от противоречиви действия, включително обвинения в сексуален тормоз в компанията и използването на софтуер, с който шофьорите са можели да избягват проверки от страна на регулаторните органи.

Benchmark заявява пред служителите,  че частният доклад, изготвен от бившия американски главен прокурор Ерик Холдър за Борда на директорите, е бил изобличаващ. Фирмата за рисков капитал критикува Каланик и за неспособността му да назначи главен финансов директор.

„Uber оперира без финансов директор над две години", пише Benchmark. "Това не може да бъде оправдано с оглед на мащаба и сложността на дейността и е показателно за по-широките проблеми с последните управленски практики".

Адвокатите на Каланик възразяват на искането на Benchmark за налагане на така наречения ред "статукво", което временно ще попречи на бившия главен изпълнителен директор да запълни двете свободни места за директори в Борда на Uber, наричайки това "драстична и неоправдана мярка".

Benchmark твърди от своя страна, че разрешаването на Каланик да „попълни две места и да действа като решаващ при гласуването вот, би навредило сериозно на Uber и неговите акционери".

Benchmark обаче трябва да се намери сложния баланс между оказването на натиск върху Каланик, който има значителни правомощия при гласуването в Uber, и поддържането на репутацията на основателите на фирмата, с които компанията един ден може да поиска да излезе на борсата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още