IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слух за нов интерес от Microsoft към Nokia напомпа акциите на финландците

Софтуерният гигант търси начин да навлезе на пазара с безжичен интернет, финландците отчаяно жадуват за своето място на пазара

12:25 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Nokia беше световен лидер в производството на мобилни апарати.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Nokia беше световен лидер в производството на мобилни апарати. Снимка: Ройтерс

Спекулациите за възможността Microsoft да придобие Nokia не са от вчера, а поне откакто стана ясно, че финланците ще ползват мобилната операционна система Windows Phone вместо собствената си. Oт вчера обаче е информацията от Wall Street Journal, че такава сделка е била обсъждана само преди няколко дни. Според източници на вестника "напреднали преговори" са водени по-рано този месец, но вече са приключили с неуспех.

Цената на акциите на Nokia скочи с 4,1% на борсата в Хелзинки, след като Wall Street Journal оповести намеренията на компанията. Те се търгуваха за 2,97 евро едната, с което пазарната капитализация на компанията достигна цифрата от 11 млрд. евро. Според информацията във вестника Microsoft и Nokia са постигнали значителен напредък в разговорите за комбинирането на бизнесите си, въпреки че дискусиите вървяха в различна посока.

Nokia беше световен лидер в производството на мобилни апарати. Сега с новия си модел на Lumia компанията отчаяно се бори за пазарен дял с конкурентите си Apple и Samsung. Nokia се опитва да повиши и рентабилността си. Microsoft пък търси начин да навлезе на пазара с безжичен интернет (wireless). Затова според анализаторите сделката ще бъде от полза и за двете страни. Говорителите на Microsoft и Nokia обаче отказаха коментар.

По-рано тази седмица цените на акциите на Nokia скочиха след информацията, че китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies проявява интерес към придобиване на цялата компания.

Nokia и Microsoft вече имат близко партньорство – новият модел Lumia 925 работи с Windows 8. Анализаторите обаче не смятат, че Microsoft трябва да купува цялата компания, ако желае да навлезе в бизнеса с мобилни телефони. Според тях американският концерн има богат опит в операционните системи и спокойно може да получи съдействие за хардуерните системи от пазара.

В търсене на изход за компанията си изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп съкрати над 20 хил. служители и производствени звена, откакто е встъпил в длъжност. В Nokia той дойде от базираната в Редмънд, щата Вашингтон,  Microsoft. Тогава той наложи операционната система на бившия си работодател, след като софтуерът на Nokia Symbian вече не се харесваше на потребителите. Поради тази причина Nokia ще се раздели със Symbian през лятото.

Припомняме, че сред производителите на мобилни апарати Nokia имаше 50% пазарен дял още преди Apple и Google да пуснат своите iPhone и смартфони с Android на пазара преди шест години. От тогава досега Nokia загуби 90% от стойността си и изпадна от класацията на петте най-големи производители на смартфони.

Все пак продажбите на новия модел Lumia растат и компанията печели нови сделки за дистрибуцията на апарата. Инвестициите на компанията за увеличаване на пазарния дял ще се отразят на рентабилността й. Поради тази причина анализаторите предвиждат печалбата на компанията да спадне с около 200 млн. евро до края на 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още