IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се срокът за отказ от договор с мобилен оператор, сключен дистанционно

При договаряне по телефона търговецът е длъжен да потвърди предложението до потребителя на хартиен носител

12:47 | 30.07.13 г.
Увеличава се срокът за отказ от договор с мобилен оператор, сключен дистанционно

Потребителите могат да се откажат в срок от две седмици от договорите, сключени от разстояние, например с мобилни оператори. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на потребителите, публикуван на сайта за обществени консултации. Сега потребителите могат да се откажат от договор, сключен от разстояние или от договор извън търговския обект, в срок от 7 работни дни.

В рамките тези 14 дни потребителят ще може да се откаже от контракта, без да посочва причина, без да дължи обезщетение и без да заплаща каквито и да е разходи.

Преди потребителят да бъде обвързан от договор от разстояние или от договор извън търговския обект, търговецът е длъжен да предостави по ясен и разбираем начин следната информация: основните характеристики на стоките или услугите, името на търговеца, контакти, крайната цена с всички данъци и такси, всички допълнителни разходи за доставка, условията за плащане и срока на доставка.

Когато е възможно, се посочва обстоятелството, че потребителят трябва да поеме разходите за връщане на стоките, в случай на отказ. Трябва да са посочени срокът на договора, дали е безсрочен и дали има  клауза за автоматично подновяване.

Когато се купува цифрово съдържание (например компютърни игри, антивирусни програми, филми, музика, електронни книги), се посочва с какви операционни системи е съвместимо.

При договор, който се сключва чрез интернет сайт и задължава купувача с плащане, търговецът съобщава за това по ясен и очевиден начин в непосредствена близост до бутона, чрез който се прави поръчката. Върху бутона трябва се изписват четливо думите "поръчка със задължение за плащане".

При сключване на договор от разстояние по телефона или извън търговския обект, търговецът е длъжен да потвърди направеното предложение до потребителя на хартиен носител. Информацията трябва да е четлива, на ясен и разбираем език. Потребителят е обвързан от предложението, едва след като го подпише или след като изпрати писменото си съгласие, че го приема.

Търговецът предоставя на хартиен носител потвърждението в разумен срок или най-късно при доставката на стоките, или преди да е започнало изпълнението на услугата. Целта е да се предотвратят злоупотреби от страна на търговците при сключването на договори по телефона.

Потребителят ще има право да се откаже от договора от разстояние при договори сключени по време на онлайн търг, например при договори, сключвани по e-bay. Същевременно потребителите няма да имат право на отказ от договора при договори, сключени по време на публичен търг, се посочва в мотивите към проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още