IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова мега сделка се очертава в телеком бранша

Vodafone и Verizon са близко до споразумение за дела на британците във Verizon Wireless

10:36 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За 45%-ия дял на Vodafone американците предлагат около 130 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За 45%-ия дял на Vodafone американците предлагат около 130 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

На американския мобилен пазар се очертава нова мега сделка за около 130 млрд. долара. По всяка вероятност британският телекомуникационен гигант Vodafone е готов да се оттегли от джойнт венчъра си с Verizon. В замяна на това британците засилват позициите си в Европа.

Според добре информирани източници вторият по големина американски оператор ще поеме напълно дъщерното дружество за мобилна телефония Verizon Wireless. За 45%-ия дял на Vodafone американците предлагат около 130 млрд. долара, а сделката може да бъде официално обявена в понеделник, предава Ройтерс.

От повече от десетилетие Verizon и Vodafone съвместно управляват доста успешно компанията за мобилни телефони. В замяна на планираното пълно поглъщане Verizon ще предаде на Vodafone 23 на сто от акциите на Vodafone Italia, на стойност около 4 млрд. евро, твърдят близки до преговорите лица. В продължение на години двете компании се опитваха да изяснят отношенията си, като обсъждано бе дори пълното им сливане. 

Досега обаче бизнеспартньорите никога не успяваха да се споразумеят за цената на сделката. В началото на годината двете компании са били доста далеч в представите си за оценката на сделката, показва информацията от вътрешни лица. Verizon тогава е искала да плати около 100 млрд. долара, докато мениджърите на Vodafone са имали предвид по-скоро цена от 130 милиарда долара. Очевидно британците сега са успели да наложат претенциите си.

Според вътрешен източник Verizon вече разговаря с банките за необходимите милиардни кредити. В преговорите за продажбата на дела на Vodafone от Verizon Wireless американците вече са договорили първите детайли. Според информацията на близки до преговорите източници Verizon иска да плати за дела с микс от пари в брой и активи за дялово участие. За да се финансира делът, който ще се плати с пари в брой, групата вероятно ще заеме 50 млрд. или дори повече, твърдят запознати.

Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още