IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай либерализира телекомуникационния пазар

На 11 частни компании се разрешава да купуват “на едро” мобилни съобщителни услуги и да ги продават на крайни потребители

12:04 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Потребителите на мобилни услуги в Китай ще имат по-голям избор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потребителите на мобилни услуги в Китай ще имат по-голям избор. Снимка: Ройтерс

Китай одобри пилотен проект, с който засилва конкуренцията в телекомуникационния сектор, предава Ройтерс. Властите разрешиха на компаниите да предлагат брандирани собствени телекомуникационни услуги.

Така частните дружества ще могат да предлагат отстъпки или по-атрактивни оферти на пазара, доминиран от трите държавни дружества China Mobile, China Telecom и China Unicom Hong Kong.

“Това е важно събитие, което ще привлече частни инвестиции и ще стимулира конкуренцията и иновациите в сектора на телекомуникациите. Това ще даде и на потребителите по-голям избор и ще подобри обслужването”, съобщава китайското министерство на промишлеността и информационните технологии в изявление, публикувано на сайта на ведомството.

В рамките на пилотния проект 11 частни компании ще могат да купуват “на едро” мобилни съобщителни услуги от доставчиците, които имат собствени мобилни мрежи, да ги пакетират и да ги продават на крайните потребители.

China Mobile, която наскоро постигна споразумение за продажба на iPhone на Apple, доминира на местния пазар с над 760 милиона абонати. China Unicom и China Telecom следват със съответно 20 и 185 милиона абонати.

Сред 11-те частни компании, включени в проекта, са Net.cn – дъщерно дружество на Alibaba, електронният търговец Jingdong, големият китайски търговец на мобилни телефони D.Phone, листнатата в Хонконг Telling Telecommunication Holding и Beijing Bewinner Communications.

С проекта се определят и правилата за надзор на пазара, таксите за обслужване и качество, правата на потребителите и защитата на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още