IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Божков: Проучването за роуминга едва ли е изненадало Нели Крус

По думите му дискусията по тази тема се води от около година и се готви документ за единния европейски пазар

08:36 | 19.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В. Божков: Проучването за роуминга едва ли е изненадало Нели Крус

Нели Крус едва ли е изненадана от данните от социологическото проучване на Европейската комисия, което показва проблемите с роуминга, заяви в предаването "Денят On Air" на Bulgaria On Air Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Коментарът му бе по повод последните данни от ЕК, според които 94 на сто от европейците ограничават ползването на мобилни услуги, като влизане във Facebook, когато пътуват извън страната си заради таксите за мобилен роуминг.

По думите на Божков вече от година се водят дискусии по въпроса с роуминга и се готви документ за единния европейски пазар. Според него обаче тази цялостна промяна на стратегията води до определени резерви от страна на независимите регулаторни органи и отделните държави.

По думите му преносът на данни е бил на цена от 70 цента с ДДС за мегабайт през 2011-2012 г., но от 1-ви юли тази година ще стане 20 цента.

Междувременно в България текат дебати и се очаква изменение на Закона за защита на потребителите. От своя страна от КРС са предложили редица мерки, предполагащи операторите в страната да предлагат тарифи за реално изговорени секунди в своите ценови пакети - както за индивидуални разговори, така и за корпоративни клиенти.

“Това е един от големите ни пробиви”, категоричен е Божков.

По думите му другият плюс, извоюван на българския пазар, е поставянето на лимит от 50 лева на мобилния интернет. Тази мярка предвижда при достигането на 80% от сумата потребителят да бъде информиран чрез съобщение на мобилния си телефон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Спящият бик
преди 10 години
"По думите му другият плюс, извоюван на българския пазар, е поставянето на лимит от 50 лева на мобилния интернет. Тази мярка предвижда при достигането на 80% от сумата потребителят да бъде информиран чрез съобщение на мобилния си телефон."Никакво постижение не е това, а съучастие в престъпна схема за присвояване на огромни суми от нищо неподозиращи клиенти! Купувайки си нов телефон, мнозинството от клиентите въобще не подозират, че т.нар. GPRS услуга е активирана предварително без тяхно знание, още по-малко съгласие. И докато се радват на новата си придобивка и търсят прословутия Wi-Fi, неусетно се набълбукват с колко? Минимум с 40 лв.! Всеки сам може да пресметне какъв е обемът на тази престъпна далавера, извършвана с одобрението на КРС! А решението, г-н Божков, е много просто. По подразбиране тази услута трябва да е изключена при закупуване на нов телефон или сключване на нов договор и да се активира само и единствено при изрично заявено желание от потребителя. Не обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още