IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle купува Micros Systems за 5 млрд. долара

Очакваната сделка е знак, че гигантът в областта на данните се интересува от навлизане в други отрасли

09:56 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oracle купува Micros Systems за 5 млрд. долара

Американският технологичен концерн Oracle Corp. ще сключи сделка за покупката на Micros Systems Inc. за около 5 млрд. долара, пише Wall Street Journal, като се позовава на близки до преговорите източници. Придобиването, което ще оцени базираната в Колумбия, щата Мериленд, компания на повече от 67 долара за акция, се очаква да бъде обявено официално в понеделник, ако не се разпадне в последния момент или се забави, казва източникът.

Цената би представлявала лека премия спрямо тази от 65,77 долара, за които се търгуваха в петък книжата на Micros, след като нараснаха по-рано през седмицата, когато Bloomberg съобщи за още две страни, които са били в ексклузивни преговори за комбиниране на усилията си за постигането на сделка.

Micros продава софтуер, използван от търговците на дребно и доставчиците на услуги. Micros продава и свързани с интернет касови апарати и софтуер и технически услуги за тях на ресторанти, магазини, казина и други компании. Сделката би била най-голямата за Oracle, „който е сериен купувач“, след придобиването на Sun Microsystems Inc. За 7,4 млрд. долара през 2010 г.

Анализатори твърдят, че сделката за Micros, която дълго бе предмет на слухове, ще бъде знак за това, че гигантът в областта на базата данни се интересува от навлизане в отраслите търговия на дребно и туризъм. FBR Capital Markets отбеляза в скорошно изследване, че Oracle, която разполага с 39 милиарда щатски долара в брой и ценни книжа и пазарна капитализация от 190 млрд. долара, трябва да „се отправи на битка за сделки", за да разшири дейността си в нововъзникващи области на корпоративните технологии, където компанията засега не генерира много приходи.

Сделката би се случила на фона на възраждането на дейността по сливанията и придобиванията през тази година, след като стабилният борсов пазар и други фактори окуражиха компаниите да преследват сделки, които иначе биха избягвали в годините след финансовата криза. Много от големите сливания напоследък обаче не бяха в технологичния сектор, а в областта на здравеопазването, телекомуникациите и медийните компании. С цена от 5 млрд. долара покупката на Micros от страна на Oracle ще бъде едно от най-големите технологични придобивания досега през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още