IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски телекоми обърнаха гръб на Huawei и заложиха на Nokia

Договорите са успех за европейската компания, която се бори да набере инерция, докато Huawei се сблъсква с проблеми

22:17 | 09.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Orange и Proximus избраха Nokia да им помогне да изградят 5G мрежите си в Белгия. С това те се отказват от работа с Huawei в момент, в който американският натиск за изключване на китайската компания от доставките на ключово телекомуникационно оборудване, предава Ройтерс.

Това са едни от първите стъпки на комерсиалните оператори в Европа, свързани с изолиране на Huawei от следващото поколение мрежи, и се случват само месеци след оказването на дипломатически натиск от Вашингтон, който обвинява Huawei, че нейното оборудване може да бъде използвано от Пекин за шпионаж.

Белгийската столица Брюксел е мястото, където се намират Европейската комисия и Европейският парламент, което прави въпросът от особено значение за разузнавателните органи на САЩ.

„Белгия разчиташе на 100% на китайски доставчици за своите радио мрежи, а хора, работещи в НАТО и ЕС, осъществяваха телефонни разговори през тези мрежи“, коментира Джон Странд, независим датски консултант в областта на телекомуникациите. „Операторите изпращат сигнал, че е важно да има достъп до сигурни мрежи“.

Huawei, най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, категорично отрича обвиненията на САЩ и е силно критична към призивите за забрана на 5G договорите с нея.

Въпреки това днес компанията заяви, че приема решението на Orange Belgium и Proximus.

„Това е резултатът от търг, организиран от оператори, и от свободния пазар“, коментира говорител на Huawei. От компанията допълват, че приемат лоялната конкуренция, защото „колкото по-диверсифицирана е веригата на доставките, толкова по-конкурентоспособна е тя“. Говорителят допълва още, че Huawei е била доставчик в Белгия от повече от десетилетие, а ангажиментът към страната остава непроменен.

Сделките за оборудване с Orange Belgium и Proximus са добро постижение за Nokia, която се бори да постигне напредък на 5G пазара тази година, докато Huawei е под натиск.

Компаниите не разкриват каква е стойността на споразуменията. Книжата на Nokia повишиха стойността си с близо 3% преди началото на търговията.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
beinsa
преди 3 години
Кой въобще използва китайските пръчки на Huawei?Телефоните и централите им вървят с хардуерни кий логъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още