IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android разширява доминацията си на пазара на таблети

Пазарният дял на мобилната операционна система на Google достига 67 на сто през второто тримесечие

13:25 | 30.07.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За успеха на Android напоследък допринасят хардуерните партньори на Googlе. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

За успеха на Android напоследък допринасят хардуерните партньори на Googlе. Снимка: Getty Images News

Android увеличава дела си на световния пазар на таблети през второто тримесечие с 15,6 пункта до 67 процента. Продажбите се увеличават според най-новите данни на Strategy Analytics с 87 на сто до 34,6 милиона единици. Като цяло производителите са доставили в периода между април и юни 51,7 милиона таблета, което представлява увеличение от 43 процента в сравнение със същия период на миналата година.

За успеха на Android през последните години Strategy Analytics „обвинява“ хардуерните партньори на Google като Samsung и Amazon, както и собствената гама Nexus на Google. Също така и т. нар. пазар White-Box (устройства без фирмена маркировка, на които търговците могат да сложат всяко лого) постига, въпреки нарастващия ценови натиск, доста добри резултати. Без да се броят тези производители, пазарът е нараснал през второто тримесечие с около 47%.

Apple е продал през второто тримесечие 14,6 милиона iPad, с 14 процента по-малко, отколкото преди година. Пазарният дял на IOS намалява съответно с 18,9 пункта до 28,3%. 

„През същото тримесечие година по-рано се появи първият iPad с Retina дисплей, което може отчасти да обясни спада, защото през това тримесечие не е имало нови модели", каза Питър Кинг, директор на подразделението за таблети на Strategy Analytics. Той обаче е очаквал заради пускането в продажби на iPad Mini, който не се продаваше преди една година, по-високи продажби от тези 14,6 милиона единици.

От слабостта на Apple са се възползвали преди всичко таблетите с Windows. Техният пазарен дял е нараснал с 4 пункта до 4,5%, което съответства на 2,3 милиона продадени таблета. През третото тримесечие делът на Windows вероятно ще продължи да се увеличава, защото Microsoft намали цената на Surface RT със 150 долара, се казва в проучването.

"Те все още не са евтини, а по-скоро се доближават до момента, в който ще станат конкурентоспособни". Един от проблемите е все още малкият брой на наличните приложения. В допълнение - има твърде малко стимули за разработчиците, които искат да работят за платформата.

Според Strategy Analytics BlackBerry OS не играе на практика никаква роля на световния пазар на таблети. Нейният дял се понижи до 0,2% през второто тримесечие. Преди една година делът все още бе 0,9 на сто. В края на юни канадската компания отмени обещаната актуализация за таблетите PlayBook с операционната система BB10. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 10 години
Не съм се засегнал. Просто не исках да остават неизяснени моменти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
FNM
преди 10 години
Пошегувах се може би неуместно. Извинявам се на г-н Попов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 10 години
Привет, никога не ме е обземала епълска еуфория. Публикували сме анализи както на Gartner и IDC, така и на по-малки анализаторски компании, като Strategy Analytics - и в това не виждам нищо лошо. Иначе - ползвам, както и преди, продукти с Android. А Garthner и IDC не са ми приятели, business as usual ;) Това, за което продължавам да се чудя, е защо Nokia упорстват с WP - за да бъдат различни, или се надяват да бъдат купени от Microsoft. Може би времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Така е. Производителите на устройствата няма нужда да се обаждат на Гугъл и да ги молят да портнат Дроида за новия им чипсет. Просто вземат кода, добавят или коригират каквото им трябва, компилират го и готово. Да не забравяме и огромния принос на Линус Торвалдс, който управлява, подрежда и пресява линукс ядрото собственоръчно - и то напълно безплатно! Само се надявам, че ще има кой да наследи работата му, някой ден. Този човек е гений равняващ се на Гейтс и Джобс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Sokratus
преди 10 години
Причината поради, която Андроид успява е в нейната отвореност, а не в нейното качество! Не искам да кажа, че качеството е лошо. Отделно всеки може да напише приложение и да сложи в магазина им за $20. Както и всеки производител може да вземе Андроид и да го инсталира в своя продукт!Още не ми го побира акъла, как и Microsoft и Apple не могат да проумеят, че не може да бъдеш затворен и да налагаш ограничения, само защото така смяташ. От тук насетне, който е по-гъвкав и по-отворен за промени ще побеждава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
FNM
преди 10 години
Мисля, че е време г-н Попов и "неговите приятели" от Garthner или IDC да се върнат година или малко повече назад и да си спомнят за епълската еуфория, която ги бе обзела и съответно за прогнозите които едните даваха, а другите публикуваха в захлас за това какъв ще бъде пазарния дял на ябълката при таблетите през 2013 и следващите няколко години!Емоциите и професионализма са противопоставящи се неща и особено ония измислени анализатори неизбежно си станаха за смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още