IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia стана воденичен камък за печалбата на Microsoft

Windows и Office помогнаха на концерна да отчете 17% ръст на приходите си за четвъртото тримесечие

10:18 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Надела иска да префокусира компанията към доминирания от Apple и Samsung пазар за смартфони и таблети, както и към онлайн услугите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Надела иска да префокусира компанията към доминирания от Apple и Samsung пазар за смартфони и таблети, както и към онлайн услугите. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. отчете за четвъртото фискално тримесечие печалба, която се оказа малко под очакванията на анализаторите, натоварена от придобиването на мобилния бизнес на Nokia Oyj, предаде Bloomberg. 

Нетната печалба за периода, приключил в края на юни, възлиза на 4,61 млрд. долара, или 55 цента на акция, като се включат свързаните с Nokia корекции, заяви компанията след приключването на борсовата сесия във вторник. Това представлява спад от 7% на годишна база. Анализаторите предвиждаха средностатистически печалба от 60 цента на акция, показват оценки, събрани от Bloomberg. С изключване на ефектите на Nokia, свързани с активи, пасиви и данъци, печалбата би била 66 цента на акция, надминавайки консенсусната прогнозата за 64 цента.

Microsoft успява да повиши приходите си за изминалото тримесечие със 17% до 23,4 млрд. долара, като главната причина е добре развиващият се бизнес с операционната система Windows и програмния пакет Microsoft Office. Приносът на Nokia е в размер на 2 млрд. долара. 

За цялата фискална 2014 г. обаче Microsoft успява да повиши леко печалбата си до 22,1 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела, който пое компанията през февруари, се опитва да свие разходите в Nokia, откакто Microsoft приключи с оцененото на 7,33 млрд. долара придобиване през април.

След наскоро обявеното мащабно съкращаване на служители Надела планира да върне придобитата от финландците мобилна дивизия в зоната на печалбите до две години. Разходите там трябва да паднат с 1 млрд. долара на година. От средата на 2016 г. подразделението вече не трябва да е на загуба, заяви най-големият в света софтуерен концерн след представянето на данните си.

Преди няколко дни Надела обяви, че компанията ще съкрати половината от общо 25 000 служители в Nokia в рамките на една година. Анализаторите показаха положителна изненада. „Прогнозата за разходите в Nokia е значително по-добра от опасенията ни“, казва Даниъл Айвс от FBR Capital Markets. „Наистина има какво още да се свърши, но по всичко изглежда, че сякаш за Microsoft след десетилетие на болка и разочарование отново предстоят добри времена“. 

Флагманът сред смартфоните на Nokia – Lumia, е намерил след приключването на придобиването преди девет седмици  5,8 милиона нови собственици, пазарният дял на компанията възлиза на 4%. Това е по-малко, отколкото се е надявал Microsoft. 

Надела ще съкрати повече разходи и ще приоритезира основни области, заяви самият той в конферентния разговор с анализатори, цитиран от Bloomberg. Той обещава също превърналата се в пещ за пари търсачка Bing да стане печеливша от фискалната 2016 година. Сайтовете от групата MSN, магазините и хардуер производството сега също ще бъдат подпомогнати, но разходите там ще бъдат наблюдавани внимателно, заяви главният финансов директор Ейми Худ. 

Финансовите резултати на Microsoft за четвъртото тримесечие:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още