IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple купува поредния навигационен специалист

Калифорнийският концерн изпитва трудности в борбата с конкурента Google Maps и изостава от него по отношение на картографирането

13:43 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Apple купува поредния навигационен специалист

Американският технологичен концерн Apple засилва навигационните си услуги с поредното си придобиване. Apple ще придобие навигационната система Coherent Navigation, която е известна с много прецизната си услуга. Във фокуса на Coherent досега са били селското стопанство, строителната индустрия и добива на петрол, предава Ройтерс.

Междувременно пред Wall Street Journal Apple потвърди сделката с кратката формулировка, че „компанията често купува по-малки технологични компании“.

Базираната в Сан Франциско  Coherent Navigation е основана през 2008 г. От няколко дни сайтът ѝ не е достъпен. Coherent Navigation разработва търговска високо прецизна навигационна услуга, базирана на сателитна технология. При това данните от GPS сателити и от сателити, намиращи се на по-ниска орбита, се използват за получаване на географска информация. В профила си в LinkedIn компанията е написала, че извършва и "класифицирана и некласифицирана" дейност по поръчка на правителството на САЩ. 

През 2012 г. Apple и Google сложиха край на сътрудничеството си в областта на навигацията. Не е тайна, че калифорнийският концерн изпитва трудности в борбата с конкурента Google Maps и изостава от него по отношение на картографирането.

Това, разбира се, не е единствената покупка на Apple в областта на навигационните услуги. Компанията вече придоби C3 Technologies, специализирана в създаването на 3D образи на градове, както и HopStop, която събира данни за градския транспорт. Американският концерн придоби и  Embark, както и Topsy Labs и Spotsetter. Освен това компанията привлече специалисти от Broadmap и конкурента на Evernote Catch.

Според различни спекулации Apple има интерес и към поделението на Nokia Here. Бъдещето на Here е сред горещите теми през този месец. Преди две седмици The Wall Street Journal съобщи, че европейските производители на автомобили BMW, Daimler и Audi се обединяват с китайската онлайн търсачка Baidu, за да започнат офанзива по придобиването на картографската услуга. Това ще попречи на други технологични компании, като Apple или Google, да предоставят собствените си картографски пакети на някои от най-големите автомобилни компании в света. Също през май стана ясно, че алтернативата на традиционните таксиметрови услуги Uber е отправила оферта за придобиване на картографския пакет Here.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още