IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачният бизнес изстреля нагоре приходите на Microsoft

Силната прогноза на технологичния концерн подсили и акциите в следборсовата сесия

08:56 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Данните за тримесечието се появяват едва седмица след като Microsoft обяви придобиването на концерна за игри Activision Blizzard. Ако бъде одобрено, това ще се превърне в най-голямото придобиване в историята на технологичната индустрия на стойност 69 млрд. долара. Очаква се сделката да приключи през 2023 г. и да превърне Microsoft в третата по големина компания за игри в света.

Activision доставя някои от най-големите геймърски хитове на конкурента Sony Playstation. Пазарните анализатори обаче не очакват Надела да прекъсне доставките на софтуер за Playstation - отчасти за да избегне риска от съдебно дело заради антиконкурентни практики. По-скоро хитовите заглавия ще бъдат прехвърлени паралелно към Xbox. Според Надела месечният Gamepass за PC и Xbox, който позволява на клиентите да изтеглят и играят игри на фиксирана цена, вече има над 25 милиона клиенти.

Рали играта Forza 5 се играе онлайн от 18 милиона души дневно, а научната фантастика Halo Infinite се играе от 20 милиона души дневно. Освен това, каза Надела, Activison се подготвя за „това, което предстои": метавселената. Виртуален онлайн свят в реално време за хора и компании, в който участниците ще се движат с помощта на аватари.

Това се отнася и за комуникационната платформа Teams, която все повече изпреварва конкурента си в областта на видеоконференциите Zoom. Сега Teams е стандарт в 90% от компаниите от S&P 500. Само гигантът в търговията на дребно Walmart свързва два милиона служители с помощта на Teams. Заедно с офис софтуера Office 365 Microsoft е по-силна в бизнес сектора от всеки друг конкурент. А Microsoft иска да разшири своето присъствие тук с предложението си Mesh.

С помощта на дигитални очила като Hololens хората в Mesh се движат в междинен свят от дигитални и реални изображения, например по време на конференции или събития, което е един вид метавселена. Най-големите конкуренти тук са Facebook на Meta и производители на игри като Activision или онлайн платформи като Roblox.

Как ще изглежда бъдещето

От друга страна - в един дотолкова свързан свят се увеличава рискът да станете жертва на киберпрестъпления или атаки за откуп. От години Microsoft предлага свои собствени решения за света на персоналните компютри и облаците и търсенето им нараства непропорционално. Бизнесът в областта на киберсигурността, който включва и цифров контрол на достъпа до облачни услуги и приложения, се е разширил с 45% на годишна база до около 15 млрд. долара.

Според финансовия директор Худ настоящото тримесечие ще продължи да се характеризира със силно търсене в повечето области. Възможно е обаче да има затруднения в доставките, например при персоналните компютри Surface или при Windows. Приходите на групата за тримесечието до края на март се очаква да бъдат между 48,5 и 49,3 млрд. долара.

Кристофър Уаймет, анализатор в Logan Management, която притежава 60 милиона акции на Microsoft, съветва инвеститорите за спокойствие. „В момента има много шум навън", каза той пред CNBC. „Но това дали доходността по 10-годишните държавни облигации ще се повиши, или не, има малко общо с това дали Microsoft ще може да продава договори за Azure“, допълва Уаймет.

„Постигнахме най-високия връх на растеж, който ще видим за известно време", казва Брент Тил, анализатор в Jefferies LLC, преди публикуването на резултатите. „Имаме тема за забавяне на растежа и по-трудни сравнения“.

Софтуерният гигант е една от първите от най-големите технологични компании, които отчитат резултати, така че инвеститорите внимателно следят резултатите като предвестник за резултатите на компании като Apple Inc, която ще отчете резултатите си в четвъртък, и Alphabet, чийто отчет предстои през следващата седмица.

„Microsoft очевидно ще бъде считан за лидер", каза Тил. „Коментарите им за света ще поставят основата и за останалите технологични компании“, допълва той.

Други технологични акции, включително тези на Alphabet и Amazon, чието подразделение за облачни услуги AWS е най-печелившото, обърнаха тренда на понижение на цената си в следборсовата сесия след прогнозата на Microsoft. Насоките на Microsoft би трябвало да успокоят нервите на инвеститорите и в тези компании, каза пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор в Wedbush.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още