IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft свива броя на отворените обяви за работа

Забавянето на наемането засяга облачния бизнес и подразделението за онлайн сигурност

09:19 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. премахва много свободни работни места, включително в облачното си подразделение Azure и в звеното си за софтуер за сигурност, докато икономиката продължава да отслабва, предава Bloomberg.

Тези свивания ще продължат в обозримо бъдеще, заявиха от Microsoft, като отказаха да коментират кои отдели и бизнеси са засегнати. Компанията заяви, че взема предвид вече подадени документи за свободните позиции и ще направи някои изключения за критични работни места.

Това е разширяване на обявеното през май забавяне на наемането на служители, което засегна най-вече групите за Windows, Office и Teams. През юни Business Insider съобщи и за съкращаване на нов брой служители в областта на сигурността.

Последното забавяне, за което ръководителите на групите са съобщили на своите екипи, засяга облачните „бижута“ на компанията - ключов източник на растеж и инвеститорски контрол - както и по-нова приоритетна област в областта на сигурността. През изминалата година Microsoft привлече дългогодишния ръководител на Amazon.com Inc. в областта на облачните технологии Чарли Бел, за да разшири продуктите и стратегиите си за борба с хакерите, а компанията обмисляше да придобие фирмата за киберсигурност Mandiant Inc. Сега възможностите на Бел да привлича нови таланти са значително ограничени.

‚Докато Microsoft се подготвя за новата финансова година, компанията се уверява, че правилните ресурси са насочени към правилните възможности", се казва в изявление на концерна, изпратено по електронната поща. „Microsoft ще продължи да увеличава броя на служителите си през следващата година и ние ще добавим допълнителен фокус върху това къде да отидат тези ресурси“.

По-рано този месец Microsoft съкрати по-малко от 1% от своята работна сила от 180 хил. души, засягайки служители, работещи в екипите за консултантски услуги и решения за клиенти, но заяви, че планира да завърши текущата финансова година с увеличен брой служители. Стъпките последваха тези на други технологични компании. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай каза на служителите да очакват забавяне на наемането на служители до края на годината. Apple Inc. също планира да забави наемането на служители и разходите в някои от подразделенията си през следващата година, съобщиха запознати в понеделник.

Azure, доставчик на инфраструктурни облаци № 2, от години се опитва да намали изоставането си от по-големия си конкурент Amazon Web Services. Темпът на растеж на звеното на Microsoft остава един от най-внимателно следените показатели в тримесечните резултати на Microsoft, които ще бъдат публикувани във вторник.

Новата финансова година на Microsoft започна на 1 юли. Месецът често е период на съкращения и корекции в наемането на служители, тъй като компанията преоценява къде иска да инвестира. Все пак такова мащабно свиване на плановете за наемане на служители е необичайно и се случва в момент, в който се засилват опасенията от рецесия, тъй като инфлацията, войната в Украйна и продължаващата пандемия оказват влияние. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още