IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT вече направлява и роботи

Доскоро той пишеше поезия, а сега речевият бот ChatGPT може да управлява дронове и да кара роботи да извършват задачи

10:48 | 28.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
И зад пулта е... Вашият нов диджей - робот. Снимка:  Sarah Silbiger/Bloomberg
И зад пулта е... Вашият нов диджей - робот. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Говорещият бот също така пише машинен код

„Като роботист си задавам въпроса дали подобни системи могат да бъдат свързани и с физическия свят по подобен начин на езиковите системи", казва изследователят Тусен. „Това означава, че те получават не само текстови входни данни, но и изображения или оценки на състоянието от роботиката - и могат да използват тази информация за решаване не само на текстови, но и на геометрични проблеми“. Точно това са постигнали изследователите с Palm-e. Сега можете да покажете на системата обект в пространството, казва Тусен, и да попитате: достижим ли е този обект за робота?

Изследователи от Microsoft са предали подобни умения на гласовия бот ChatGPT. Видеоклип от Microsoft в интернет показва как те дават на дрон задачата: „Намери ми напитка". Дронът излита, оглежда помещението и накрая спира висящ пред маса, на която има стек с минерална вода.

И това е само най-простият пример за това какво прави възможна комбинацията от гласов бот и летящ робот. „Намерете ми напитка със захар и червено лого" - дронът бързо открива кутия Cola на рафта. „Направи си селфи, като използваш отразяваща повърхност" - това също работи.

И тук гласовият модел не само разбира вербалните команди, но и записва кода за управление на дрона. Например инструкция за полет, при която да лети зигзагообразно покрай рафта, за да огледа складираните вътре предмети. 

Tesla вече изгражда андроиди 

Такива маневри биха могли да бъдат интересни в бъдеще за инспектиране на складове с високи етажи или за контрол на повредите в големи соларни паркове от въздуха. В симулация Microsoft също вече показва как в бъдеще безпилотни самолети биха могли да инспектират вятърни турбини от близко разстояние, като използват прости гласови инструкции. „Радваме се, че можем да публикуваме тези технологии, за да направим роботиката достъпна за по-широка аудитория", пишат изследователите в публикация в блога си.

И така, какво ще стане, ако ChatGPT скоро навлезе във физическия свят - вграден в хуманоидни домашни роботи, фабрични роботи с пръсти? Когато няма да се налага да програмирате по сложен начин машините какво да правят - а просто да им го изкрещите?

Засега малко хора в Европа могат да си го представят.  За производителите на роботи и индустрията това би било пробив. Само в автомобилната индустрия в света работят един милион роботи, но ограничено зад решетки. Производителят на електромобили Tesla сега работи върху хуманоиден робот с ръце и крака, който ще се движи свободно и един ден ще върши много дейности също толкова умело, колкото и човешките си колеги.

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, също вече осигурява интелигентен хардуер: в четвъртък тя обяви, че е ръководила кръг от финансиране на стойност 23,5 млн. долара в норвежкия стартъп за роботика 1X. 

Дали тази визия вече е по-вероятна? „Не мисля, че Palm-e променя фундаментално това, което роботите могат да правят физически, така че сега те да могат да правят кафе по-добре или да научат нещо по-добре", казва Тусен. За тази цел машините ще трябва допълнително да развият способността да се учат ситуационно.

Доста глупави грешки 

Един от възможните пътища към тази способност за решаване на проблеми може да бъде богатството от данни в интернет. Там има много текстове и снимки със съответните инструкции: Как да развържа един възел? Как да отворя бутилка?

Ако един робот успее да се учи от манипулациите на света от всички тези текстови описания, казва Тусен, „тогава ще се отвори безумно голям спектър от възможности на този робот ad hoc, които иначе наистина бихме могли да генерираме само с големи, големи трудности".

Все още нещата не са стигнали толкова далеч. И дори при чисто познавателните въпроси ChatGPT отново и отново показва, че системата няма познания за света или дори съзнание - а често дори прави доста глупави грешки. Наистина ли трябва да се остави управлението на такава система на роботи?

„Резултатите от ChatGPT не трябва да се използват директно за роботи без внимателен анализ", предупреждават изследователите на Microsoft. Преди евентуално използване в реалния живот, казват те, алгоритмите трябва да бъдат тествани и оценени със симулации.

Много професии ще бъдат елиминирани

„Роботиката означава, че разполагаме със системи, които могат да се намесват в света", казва изследователят от ТУ Берлин Тусен. И те могат да правят това за добро или за лошо. Задачата сега е да разберем колкото се може повече за тези системи.

Може да се предвиди, че трансформиращите системи все повече ще излизат извън рамките на чистата езикова обработка и ще свързват повече неща помежду си. „Това означава например, че системите могат да бъдат в състояние да изобретяват и машини, т.е. механични машини. Те могат да мислят за това как да проектират една фабрика“. 

Подобна технология може да разтърси значително пазара на труда и ежедневието. ChatGPT и Co. вече са новаторски, смята Хинрих Шютце, тъководител на катедрата по компютърна лингвистика в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" (LMU): „Бих нарекъл това революция, сравнима с интернет и смартфона", казва изследователят на изкуствения интелект. „Ще настъпят големи промени в начина, по който пишем, по който програмираме", казва Шютце. "Много професии ще бъдат премахнати“. 

Дали това ще бъдат първо работни места в офиса, или и във фабриката или на строителната площадка, и дали гласовите ботове скоро ще се превърнат в ботове за услуги във физическия свят - дори ChatGPT не може да предвиди това в момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
ИИ много се надценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
супер :) а кога се очаква да терминира създателите си ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още