IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брад Смит, Microsoft: Хората трябва да държат изкуствения интелект под контрол

Технологията трябва да се ползва като инструмент, а не като оръжие, смята президентът на технологичния гигант

13:28 | 29.08.23 г. 1
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Изкуственият интелект (AI) може да бъде използван като оръжие и трябва да бъде овладян от хората, коментира президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит пред CNBC.

„Мисля, че всяка технология, измислена някога, има потенциала да се превърне както в инструмент, така и в оръжие“, посочва той в интервюто. „Трябва да гарантираме, че изкуственият интелект остава обект на човешки контрол. Независимо дали става въпрос за правителство, армия или друг вид организация, която обмисля използването на AI за автоматизиране, да кажем, на критична инфраструктура, ние трябва да се уверим, че имаме хора, които държат контрола, че можем да забавим нещата или да ги изключим“.

Технологични лидери по света предупредиха за рисковете от изкуствения интелект, след като генеративният чатбот ChatGPT набра популярност заради способността си да създава близки до човешките отговори. Генеративният изкуствен интелект е вид технология, която може да генерира съдържание -  текстове, изображения, код и други.

Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, която е собственик на ChatGPT, заедно с директори на Microsoft и AI звеното на Google – DeepMind, през май предупредиха, че изкуственият интелект носи риск от заличаване на човечеството. Според тях заплахата е също толкова голяма, колкото от ядрена война, като подчертаха необходимостта от ограничаване на тези рискове.

Лидерът на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Apple Стив Возняк и няколко технологични лидери също така призоваха лабораториите за развитие на изкуствен интелект да спрат системите за обучение на модели отвъд GPT-4, който е най-големият голям езиков модел на OpenAI. Освен това поискаха шестмесечна пауза на развитието на технологията.

„Ето защо ние се застъпихме за това не само компаниите да правят правилното нещо, но и за нови закони и разпоредби, които ще гарантират, че няма да има проблеми с безопасността“, каза Смит в кулоарите на срещата на върха на Business 20 в Ню Делхи през уикенда.

Влиянието на изкуствения интелект върху работните места

Междувременно експлозивният растеж на AI кара работниците да се тревожат, че позициите им могат да бъдат заменени от технологията.

В доклад на Goldman Sachs от март се посочва, че генеративният изкуствен интелект може да повлияе на до 300 млн. работни места по света. Между 25% и 50% от работното натоварване в тези засегнати професии може да бъде заменено от технологията, твърди инвестиционната банка, добавяйки, че работните места, които изискват физически труд, е по-малко вероятно да бъдат значително засегнати.

Представителят на Microsoft твърди, че изкуственият интелект е инструмент, който допълва човешката работа, а не такъв, който замества работните места.

„Това е инструмент, който може да помогне на хората да мислят по-умно и по-бързо. Най-голямата грешка, която хората могат да направят, е да мислят, че това е инструмент, който ще им позволи да спрат да мислят“, коментира Смит. „Ето защо в Microsoft наричаме услугите си втори пилоти“.

„Възможността да вземете документ на Word и да го превърнете в слайд на PowerPoint не означава, че не трябва да прочетете слайдове си в PowerPoint, преди да ги представите. Всъщност трябва да влезете, да ги редактирате и да ги направите перфектни“, допълва той.

Председателят и главен изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна миналата седмица коментира пред CNBC, че AI ще повлияе първо на работните места на чиновниците, но може да помогне на работниците, вместо да ги замести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Бе не по-малко важно е под контрол да бъде държана и естествената простотия.Даже в страни като нашата мисля,че това е много по-важно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още